ANMAR – Wypiek chleba na drewnie

Dodane przez:

, 27/09/2011

Ostatnia aktualizacja: 27/09/2011

Adres:
Rogóżno 465a
Kosina, Podkarpackie 37-112
Polska
Telefon: 696 085 088
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Average: 5 (1 głos)
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
Javascript is required to view this map.

Opis

ANMAR – Wypiek chleba na drewnie
Wypiek chleba na drewnie mgr Anna Surmacz-Kałamarz działa od 2000 roku. Źródła mówiące o tradycji ludowej chleba sanacyjnego pieczonego na drewnie i liściach kapusty, obejmują okres od XIX wieku do lat 60. bieżącego stulecia.
W rejonie w którym kontynuuje się tradycję wypieku chleba (rejon Wschodniej Polski) to metody takie same jak dawniej – piecze się go z grubo mielonej mąki żytniej, używając jako naturalnego spulchniacza kwasu, gotowanych ziemniaków, otrąb i maślanki. Bochny chleba wypiekane są na liściach kapusty bezpośrednio na rozgrzanej cegle w piecach opalanych drewnem. Do obsługi pieca używane są też prehistoryczne narzędzia jak pociasek i pomietło.
Nasze chleby cieszą się dużą popularnością poprzez odzwierciedlający starodawny smak i wygląd bochnów pieczonych przez nasze babcie.
Obecnie po wybudowaniu nowego obiektu w Rogóżnie (na trasie Łańcut – Przeworsk) jesteśmy w stanie zaoferować Państwu gorący chleb prosto z pieca, jak również inne produkty tradycyjne Podkarpacia, oraz smaczne domowe dania w Barze przy piekarni z możliwością degustacji wszystkich gatunków chleba wypiekanych w naszej piekarni.

Nasza oferta
W nowootwartej sali w "Barze przy Piekarni" organizujemy imprezy do 60 osób typu: imieniny, komunie, osiemnastki, spotkania integracyjne wraz z dobrą kuchnią. Wynajmujemy też salę na wykłady, szkolenia, konferencje z cateringiem.
Nasza piekarnia przyjmuje także zamówienia na szczególne okazje typu: wesela, dożynki, uroczystości kościelne. Na Państwa życzenie możemy wykonać ręczne zdobienie chleba w zależności od potrzeb. Dużą popularnością Naszych Klientów od lat cieszy się ZAKWAS ŻYTNI na ŻUREK.

Nasze osiągnięcia
1. Wpis na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych - 2005r.
2. Wpis na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych - 2006r.
3. Nagroda Marszałka woj. Podkarpackiego za zajęcie I miejscanw Wojewódzkim Finale „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”- 2004 r.
4. Nagroda Pisma Gospodyni w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”- 2004 r.
5. Targi Poznańskie - Główna Nagroda „Perła 2006” za najlepszy produkt regionalny „Nasze Dobre Podkarpackie - znak jakości Nowin 2006” za staropolski chleb pieczony na drewnie i liściach kapusty.
6. Laureat Tytułu „Polski Producent Żywności” - 2006
7. Nominacja do Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego „Agro Polska 2008”
8. Nasze Dobre Podkarpackie - wyróżnienie za chleb razowy Łańcucki - 2009
9. Laureat Tytułu Polski Producent Żywności 2011

Kontakt:
Właściciel Anna Surmacz-Kałamarz
Rogóżno 465a
37-112 Kosina
woj. podkarpackie
Telefon/FAX: +48.172256312
Mobil: 0696 085 088
godziny otwarcia:

od pon. do soboty od 7.00 - 20.30
w niedzielę od 10.00 - 20.00

 

Ostatnio dodane w okolicy

W ofercie firmy szeroka gama wyrobów wędliniarskich produkowanych metodami tradycyjnymi. Więcej informacji ze strony www: "Zakład Uboju i Przerobu Mięsa należący do Jana Fołty z Markowej to... Czytaj dalej »
w odległości: 7.28 km
Oferowane produkty rolne: brokuł, burak ćwikłowy, cebula, kapusta biała, kapusta włoska, koper zielony, marchew, papryka kolorowa, pietruszka zielona, por, sałata zielona,... Czytaj dalej »
w odległości: 9.74 km

Komentarze