Antoniówka - gospodarstwo rybackie
Dodane przez:
, 20/02/2012
Ostatnia aktualizacja: 20/02/2012

Opis
W ofercie gospodarstwa rybackiego karp, amur, tołpyga, sum europejski, szczupak, sandacz, lin a także jesiotr. Tradycja hodowli ryb w stawach na Antoniówce sięga czasów XIX wieku. Więcej informacji ze strony www:
"Antoniówka to mała miejscowość koło Zaklikowa w powiecie stalowowolskim, położona w północnej części Kotliny Sandomierskiej i Równiny Biłgorajskiej – można powiedzieć na granicy Podkarpacia i Lubelszczyzny, w dolnie rzeki Sanny prawobrzeżnego dopływu Wisły.
Hodowla ryb w stawach na Antoniówce sięga czasów XIX wieku. Jest to typowe gospodarstwo karpiowe o całkowitej powierzchni 100 ha z kilkudziesięcioma stawami wszystkich kategorii. Obiekt stawowy na Antoniówce ze względu na geologię wyróżnia się tym, że większość wody zasilającej stawy pochodzi z licznych źródeł wgłębnych i wysięków. Na walory krajobrazowe i przyrodnicze obiektu ma wpływ położenie na obrzeżach lasów lipskich i janowskich. Nad stawem Zjawienie w otoczeniu wiekowych modrzewi i dębów stoi charakterystyczna kapliczka pod wezwaniem św. Antoniego – patrona gospodarstwa.
Model hodowli ryb jest tu tradycyjny – główny gatunek to karp (85% produkcji), pozostałe gatunki hodowlane to ryby roślinożerne- amur i tołpyga oraz sum europejski, szczupak, sandacz, lin i jesiotr. Na Antoniówce prywatnie gospodaruję od 1995 roku – wcześniej obiekt ten był w strukturze Państwowego Gospodarstwa Rybackiego w Zaklikowie, w którym pracowałem po ukończeniu studiów rybackich ATR Olsztyn.
OFERTA GOSPODARSTWA RYBACKIEGO ANTINIÓWKA:
Żywe ryby wyhodowane w gospodarstwie dostarczamy własnym specjalistycznym transportem do sieci handlowych, hurtowni i indywidualnych odbiorców na terenie Polski – zarówno konsumpcyjne jak i materiał zarybieniowy.
1.Oferujemy całoroczne dostawy żywych ryb konsumpcyjnych i materiału zarybieniowego: karpia, amura, tołpygi,
2.Specjalizujemy się również w dostarczaniu ryb do przydomowych stawów i oczek wodnych w połączeniu z opieką i doradztwem ichtiologicznym w całym sezonie.
3.W planach gospodarstwa jest uruchomienie wstępnego przetwórstwa (patroszenia) ryb i cateringu oraz obsługa masowych imprez w powiązaniu z promocją i reklamą zdrowego odżywiania i konsumpcji ryb słodkowodnych.
Od zawsze podpisujemy się pod naszymi rybami. Pyszne ryby od św. Antoniego mają ustaloną markę i odbiorców w najbliższej okolicy, Podkarpaciu, Krakowie, Warszawie i Śląsku. Walory smakowe zapewnia tradycyjny od wieków system produkcji oparty m.in. na dokarmianiu ziarnami zbóż, źródlana woda i fachowa obsługa hodowli oraz stały nadzór weterynaryjny (nr weterynaryjny 18182707).
Gospodarstwo posiada certyfikaty Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych - Pan Karp i Związku Producentów Ryb.
KONTAKT:
GOSPODARSTWO RYBACKIE ANTONIÓWKA
MIECZYSŁAW STEC
ANTONIÓWKA
37-470 ZAKLIKÓW
woj.podkarpackie
tel. 605135756."
Komentarze