Artystyka - gospodarstwo agroturystyczne
Dodane przez:
, 23/11/2011
Ostatnia aktualizacja: 23/11/2011

Opis
Gospodarstwo oferuje potrawy oparte na lokalnych, sezonowych produktach naturalnych, ziołach z ogródka i egzotycznych dodatkach. Stosowane są składniki podstawowe, jak najmniej przetworzone, ekologiczne, bez sztucznych dodatków, pochodzące w większości z lokalnych upraw i hodowli tradycyjnych. Gospodarze oferują m.in. żytni i pszenny chleb na zakwasie, słodkie desery i wypieki, także bez użycia cukru, młode sery mleczne, jogurty, serek tofu, pasztety wegetariański, humus z ciecierzycy, przetwory owocowe i warzywne oraz wiele innych, oryginalnych pyszności. Więcej informacji ze strony www gospodarstwa:
"Gospodarstwo agroturystyczne Artystyka położone jest poza wsią, w otoczeniu łąk i lasów, na słonecznym płaskowyżu Gór Bystrzyckich, w przysiółku Nowej Bystrzycy. To miejsce, które inspiruje nas do działania i którym lubimy dzielić się z innymi. Panujący tutaj ogrom ciszy i szeroka przestrzeń, sprzyjają odzyskiwaniu energii i doświadczaniu kontaktu z naturą. Rozgwieżdżone niebo i kojąca ciemność nocy zachwycają swą prostotą i dostępnością. Niepowtarzalną atmosferę miejsca tworzą przestronne wnętrza drewnianej pracowni artystycznej, mieszkające w gospodarstwie koty i pies husky oraz oryginalna kuchnia pełna niezwykłych smaków. W Artystyce można poznać tajniki powstawania ceramiki, wziąć udział w zajęciach gotowania wegetariańskiego, nauczyć się pieczenia chleba na zakwasie, rozwinąć swoje umiejętności z tańca, fotografii, jogi, czy tai-chi.
KUCHNIA:
Nasza kuchnia oparta jest na lokalnych, sezonowych produktach naturalnych, ziołach z ogródka i egzotycznych dodatkach. Gotując, korzystamy ze składników podstawowych, jak najmniej przetworzonych, ekologicznych, bez sztucznych dodatków, pochodzących w większości z lokalnych upraw i hodowli tradycyjnych.
Przygotowujemy potrawy odpowiednie do pór roku. Wiosną wzbogacamy dania o dzikie nowalijki (młodą pokrzywę, czosnek niedźwiedzi, listki pierwiosnka i mniszka), latem o zioła z ogródka, różne odmiany sałat, mleczne jogurty i młode sery, jesienią o grzyby i owoce z sadu. Zimą do menu dołączamy dania mięsne, kiszonki i przetwory z własnej spiżarni. Czerpiemy inspirację z kuchni różnych regionów świata. Uwielbiamy odkrywać nowe smaki i dzielić się nimi przy stole.
Szefem kuchni w Artystyce jest Kajetan, a fotografuje Krystyna. Oprawę serwowanych potraw stanowi kolekcja jej autorskich naczyń ceramicznych.
Menu dopasowujemy do indywidualnych potrzeb gości (kuchnia wegetariańska, wegańska lub tradycyjna)
Dla naszych gości sami robimy:
- żytni i pszenny chleb na zakwasie
- słodkie desery i wypieki, także bez użycia cukru
- młode sery mleczne
- jogurty
- serek tofu
- pasztety wegetariańskie
- humus z ciecierzycy
- przetwory owocowe i warzywne
i wiele innych, oryginalnych pyszności
Naszym gościom zapewniamy wysokogatunkowe herbaty i lokalną wodę mineralną.
KONTAKT:
Gospodarstwo agroturystyczne ARTYSTYKA
Krystyna Kolonko i Kajetan Dyrda
Nowa Bystrzyca 71
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 48 697557600, 48 508452929
JAK DOJECHAĆ:
W Kłodzku kierować się na Tranzyt/Boboszów dojechać do Bystrzycy Kłodzkiej (wjechać do miasta)
W Bystrzycy Kłodzkiej pilnować kierunku na Spaloną. Przejechać w całości Starą Bystrzycę i Nową Bystrzycę, potem 4 zakręty (agrafki), wyjechać na płaskowyż, minąć po lewej gospodarstwo/potem domek letniskowy z zielonymi okiennicami/opuszczony dom na zakręcie po prawej / i przed zielonym domem nr 70 (zielone ściany, zielony dach) skręcić z asfaltu w prawo - szyld Artystyka- przejechać przez podwórko sąsiadów (poznacie po traktorach na podwórku) i w kierunku lasu, tu jest nasz DOM! NR 71. Jeśli ktoś dojedzie do LZS-u (Ludowe Zespoły Sportowe) to znaczy, że za daleko i trzeba zawrócić :)
Zapraszamy!"
Komentarze