Które warzywa i owoce warto kupować ekologiczne?

Wszystkie. Są jednak takie, które bardziej warto. Są to warzywa i owoce, których koszty produkcji są znacznie niższe przy zastosowaniu dużych ilości trujących pestycydów i które kumulują ich najwięcej.

"Brudna" 12-stka (czyli warzywa i owoce w handlu zawierające najwięcej pestycydów w kolejności od najbardziej skażonych):
  1. Seler naciowy
  2. Brzoskwinie
  3. Truskawki
  4. Jabłka
  5. Nektarynki
  6. Słodka papryka
  7. Szpinak
  8. Wiśnie
  9. Jarmuż
  10. Ziemniaki
  11. Winogrona
  12. Sałata
SZCZEGÓLNIE TE warzywa i owoce warto kupować:
  • prosto od zaufanych, lokalnych producentów
  • z ekologicznych upraw
  • w sezonie ich zbiorów (poza sezonem są importowane, długo przechowywane lub produkowane w warunkach szklarniowych - takie warunki wymagają większego zużycia środków chemicznych)
Lista "brudnej 12-stki" powstała na podstawie badań żywności w USA w 2010. Zrezygnowanie z zakupów "brudnej 12-stki" i spożywanie w zamian innych warzyw i owoców oznacza mniej więcej o 80% mniejsze spożycie różnego rodzaju pestycydów. Według badań do najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców należą między innymi: cebula, awokado, ananas, szparagi, kiwi, kapusta.
 
Badania zostały wykonane w USA ale podobny trend jest w Europie. Podobne badania w Unii Europejskiej, przeprowadzone w 2008 roku, wykazały nienotowane do tej pory w Unii rekordy zawartości pestycydów w badanej żywności. Pięć najczęściej spotykanych pestycydów było zaklasyfikowanych jako kancerogenne, mutagenne lub o działaniu destrukcyjnym dla równowagi hormonalnej. Do najbardziej skażonych w Unii Europejskiej należały: brzoskwinie, truskawki, sałata i jabłka (dane z 2007) oraz winogrona, banany i słodka papryka (dane z 2008).
 
Przykładowo, winogrona są podatne na choroby grzybicze podczas transportu, stąd im bardziej odległe miejsce pochodzenia tym większe prawdopodobieństwo, że zostały odpowiednio "zakonserwowane". Przeprowadzone w 2008 badania winogron zakupionych w supermarketach Unii Europejskiej wykazały, że 99% zbadanych próbek zawierało pestycydy, jedna próbka winogron zawierała średnio 7 różnych, w tym zakazane ze względu na zbyt dużą toksyczność. Według obowiązujących norm 1/3 nie nadawała się do spożycia.
 
Wiele badań wykazało niekorzystny wpływ pestycydów na rozwój układu nerwowego dlatego szczególnie zagrożone ich szkodliwym działaniem są dzieci i kobiety w ciąży.
 

(foto: jekrub/ flickr)

Tematy: 

Komentarze

Portret użytkownika alch

Chciałem coś wtrącić o GMO, ale nie ma gdzie. T jest fajna galeria karykatur GMO:
http://www.radiownet.pl/publikacje/dzien-dobry--2#/publikacje/gmo-radosn...