Bravo – cukiernia, piekarnia ekologiczna, skansen chleba

Dodane przez:

, 1/12/2011

Ostatnia aktualizacja: 1/12/2011

Adres:
Kołobrzeska 9
Ustronie Morskie, Zachodniopomorskie 78-111
Polska
Telefon: 094/35 15 142, 601 312 708
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Average: 3.8 (5 głosów)
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
Javascript is required to view this map.

Opis

Bravo to cukiernia i piekarnia ekologiczna. W ofercie bardzo bogaty wybór pieczywa ekologicznego i tradycyjnego. W roku 2010 uruchomiony został młyn ekologiczny, dział przetwórstwa zbóż ekologicznych. Na miejscu znajduje się również Skansen Chleba, gdzie na oczach gości wypiekane są bochny chleba przygotowane według tradycyjnych receptur. Piekarnia posiada Certyfikat Agro Bio Test. Więcej informacji ze strony www:

„SKANSEN CHLEBA:
Klimat zacnej, wiejskiej chaty wypełnionej zniewalającym aromatem świeżo upieczonego chleba i zapachem pieczonej, swojskiej kiełbasy czy żurku w chlebie - oto co czeka nas po przekroczeniu progu Skansenu Chleba w Ustroniu Morskim. Skansen znajduje się przy drodze krajowej nr 11, na trasie Koszalin - Kołobrzeg.

Piękna, stylizowana na XIX - wiek, kryta trzciną chata wykonana techniką pruskiego muru, to kolejne "dziecko" małżeństwa Mirosławy Raczkowskiej - Sobańskiej i Zdzisława Sobańskiego, właścicieli Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Bravo we Wrzosowie oraz Piekarni Ekologicznej w Ustroniu Morskim.

Wizyta w Skansenie Chleba to prawdziwa podróż do przeszłości, w czasy gdy gospodynie przed rozkrojeniem świeżego bochna, naznaczały go krzyżem, a po posiłku skrupulatnie zbierały ze stołu każdy okruszek "naszego powszedniego".

W tej podróży w czasy wielkiego szacunku dla chleba, pomagają specjalnie przygotowane prelekcje dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Traktują o historii młynarstwa i piekarnictwa. Najmłodsze dzieci mają okazję wysłuchać pięknej bajki J.CH.Andersena " O dziewczynie, która podeptała chleb".

Każde dziecko otrzymuje też własny kawałek ciasta na bułeczkę, której nadaje wymyślony przez siebie kształt. Wszyscy słuchacze, bez względu na wiek, rozsiadają się w drewnianych ławach, koncentrując wokół serca skansenu, ponad 120 - letniego pieca, który zachował się w jednym z budynków mieszkalnych wioski Ząbrowo.

To w nim wypiekają się na oczach gości bochny chleba przygotowywanego według starych receptur. Możemy tu skosztować w 100 procentach żytniego chleba sarmackiego, chleba maślankowego, do którego wypieku zamiast wody używa się właśnie maślanki czy razowego, słonecznikowego chleba seniora.

Kto ma ochotę zakosztować piekarskiej ekstrawagancji, zje tu na miejscu lub kupi by skosztować w domu, chleb pański. Jak przystało na nazwę, składniki ma iście pańskie. Wykonuje się go na słodzie żytnim i dodaje bakalie, suszone morele, orzechy arachidowe i włoskie oraz śliwki.

PIEKARNIA – OFERTA EKOLOGICZNA:
Chleby:
•CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI EKO 300G
•CHLEB ORKISZOWY EKO 300G
•CHLEB MIESZANY Z ZIARNAMI EKO 500G
•CHLEB MIESZANY EKO 500G
•CHLEB ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM EKO 500G
•CHLEB ŻYTNI EKO 500G
•CHLEB LITEWSKI EKO 400G
• CHLEB PSZENNY RAZOWY EKO 500G

Zboża:
•ŻYTO EKO 500G
•PSZENICA EKO 500
•ORKISZ EKO 500G

Produkty przemiału zbóż:
•ŻYTO GNIECIONE (płatkowane) EKO
•ŻYTO ŁAMANE EKO
•OTRĘBY ŻYTNIE EKO
•PSZENICA GNIECIONA (płatkowana) EKO
•PSZENICA ŁAMANA EKO
•OTRĘBY PSZENNE EKO
•ORKISZ GNIECIONY (płatkowany) EKO
•ORKISZ ŁAMANY EKO
•OTRĘBY ORKISZOWE RKO
•KASZKA PSZENNA EKO 500G
•KASZKA ORKISZOWA EKO 500G
•AMARANTUS GNIECIONY EKO 250G
•GRYKA GNIECIONA EKO 250G

Mąki z pełnego przemiału cyklonowego:
•MĄKA ŻYTNIA EKO 500G
•MĄKA RAZOWA ŻYTNIA EKO 500G
•MĄKA CHLEBOWA ŻYTNIA EKO 500G
•MĄKA PSZENNA EKO 500G
•MĄKA RAZOWA PSZENNA EKO 500G
•MĄKA CHLEBOWA PSZENNA EKO 500G
•MĄKA ORKISZOWA EKO 500G
•MĄKA RAZOWA ORKISZOWA EKO 500G
•MĄKA CHLEOWA ORKISZOWA EKO 500G
•MĄKA AMARANTUSOWA EKO 500G
•MĄKA GRYCZANA EKO 500G

Pieczywo cukiernicze trwałe:
•OBWARZANKI PSZENNE EKO 110G
•PALUSZKI ORKISZOWE EKO 110G
•CIASTECZKA ORKISZOWE EKO 210G

Ponadto:
•CUKIER TRZCINOWY BRĄZOWY EKO 500G
•CUKIER TRZCINOWY JASNY EKO 500G
•KASZA GRYCZANA NIEPALONA EKO 500G
•PESTKI DYNI EKO 300G
•SŁONECZNIK ŁUSKANY EKO 300G
•SEZAM ŁUSKANY EKO 300G
•CIECIORKA EKO 500G
•SOJA EKO 500G

Usługi:
•Pakowanie na flow packu
•Konfekcjonowanie

Piekarnia wypieka taże chleby ozdobne.

MŁYN EKOLOGICZNY:
W roku 2010 firma BRAVO uruchamia przy piekarni ekologicznej dział przetwórstwa zbóż ekologicznych.
•Zboże skupowane w gospodarstwach ekologicznych magazynujemy w silosach lub workach.
•Ziarno oczyszczane jest w urządzeniach typu obłuszczarka, wialnia i sitowe przesiewacze.
•Dalsza obróbka polega na łamaniu ziarna, zgniataniu lub przemiale.
•Produkcja mąki opiera się na przemiale żarnowo-suchym lub w młynach cyklonowych.

Cyklonowy przemiał polega na ścieraniu ziarna na nieruchomym kamieniu w strumieniu wirującego powietrza. W rezultacie otrzymuje się bardzo drobną mąkę pełnego przemiału (razową) mocno napowietrzoną i podsuszoną.
Młyn żarnowy pozwala na produkcję mąki w zakresie od chlebowej do razowej o dowolnym stopniu granulacji. Przy przemiale równolegle powstaje kaszka zbożowa, otręby i odpady paszowe.
Zamiarem firmy BRAVO jest stworzenie żródła zaopatrzenia w produkty przetwórstwa zbóż dla małych odbiorców, którzy z różnych powodów nie mogą dokonywać zakupów wielopaletowych.

Dodatkową zaletą naszej przetwórni jest możliwość elastycznego dostosowania się do potrzeb odbiorcy. Na życzenie możemy dowolnie ustawić granulację mąki czy kaszki pod osobistym nadzorem odbiorcy.
Możliwa jest również usługowa obróbka zbóż.

Podstawą oferty przerobu zbóż są:
•żyto Dańkowskie Złote i Dańkowskie Diamentowe
•pszenica Bombona i Bogatka
•orkisz Oberkulmer Rotkorn lub inna sklasyfikowana odmiana

Produkty:
•oczyszczone ziarno
•ziarno łamane
•ziarno gniecione (płatkowane)
•mąka o różnym stopniu granulacji
•kaszki zbożowe
•otręby
•łuska i odpady paszowe
Firma BRAVO realizuje zamówienia na bieżąco. Produkty mogą być konfecjonowane lub pakowane w worki o dowolnej gramaturze.

KONTAKT
Piekarnia Ekologiczna w Ustroniu Morskim
ul. Kołobrzeska 9
tel./fax: 094/35 15 142
tel. kom. 601 312 708.”

Ostatnio dodane w okolicy

Jajka od kur z wolnego wybiegu. Kury żyją na terenie Gospodarstwa Ekologicznego Domacyno/Karwin. Żywią się zbożem produkowanym w gospodarstwie. Cena od 40 gr. szt. Zapraszamy do składania zamówień... Czytaj dalej »
w odległości: 25.17 km
Polecamy nasze herbaty Veertea. Nasze herbaty Veertea są idealnym rozwiązaniem dla Twojego miejsca. Stworzyliśmy je, aby pieścić zmysły Twoich gości. Jesteśmy producentem herbaty, który dba o to, by... Czytaj dalej »
w odległości: 27.01 km

Komentarze