Dawne Smaki - ekologiczne gospodarstwo rolne

Dodane przez:

, 27/12/2011

Ostatnia aktualizacja: 27/12/2011

Adres:
Rudka 115
Kunów, Świętokrzyskie 27-415
Polska
Telefon: 607 350 316, 41 26 11 269
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Average: 3.2 (5 głosów)
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
Javascript is required to view this map.

Opis

Gospodarstwo ekologiczne posiada w ofercie kapłony oraz kury zielononóżki. Kury hodowane są na dużych całorocznych wybiegach i karmione wyłącznie własnymi paszami wytworzonymi z płodów rolnych uprawianych metodami ekologicznymi. W ofercie także jajka, pisklęta i koguty. Więcej informacji ze strony www:

"O NAS
Od 2003 r prowadzimy w miejscowości Rudka (obok Ostrowca Swiętokrzyskiego) ekologiczne gospodarstwo rolne. Specjalizujemy się w hodowli kur zielononóżek i kapłonów.
Kury zielononóżki (kuropatwiane) są rdzennie polską rasą kur znoszącą najzdrowsze i najsmaczniejsze jaja. Rasa tych kur została wpisana na listę światowego dziedzictwa genów.
W naszym gospodarstwie kury przebywają na dużych całorocznych wybiegach i karmione są wyłącznie paszami wytworzonymi z płodów rolnych uprawianych przez nas metodami ekologicznymi.
Kapłon to wysterylizowany (chirurgicznie) młody kogut. W dawnej Rzeczypospolitej kapłony należały do przysmaków podawanych w zamożnych szlacheckich i magnackich domach. Kapłony charakteryzują się szczególnie smakowitym i delikatnym mięsem.
Kapłonowanie kogutów wykonujemy także usługowo dla innych hodowców.

OFERTA
- Jaja
Charakteryzują się wspaniałym smakiem i aromatem. Jaja są średniej wielkości i mają skorupkę koloru białego lub kremowego.
Ponieważ nasze kury jedzą zielonki i pasze naturalne, żółtka ich jaj mają intensywnie żółtą barwę i w smaku wyczuwalną nutkę ziół. Szczególnie w jajkach "na miękko" (gotowanych we wrzątku 4,5 minuty) odczuwa się zioła, poprostu "raj w ustach"

- Kapłony
Znane już w starożytności. Pozyskiwane dla znakomitego mięsa kapłony to duże, mięsiste ptaki, które mają aromatyczne mięso doskonałe na pieczeń lub na tradycyjny rosół.
Kapłony są dość popularne na zachodzie Europy, w Polsce niestety nie, a szkoda. Jest to na pewno mięso z "najwyższej półki".
W dawnej Rzeczypospolitej kapłony należały do ulubionych przysmaków, ale tylko w najzamożniejszych domach. Hodowla kapłonów zarówno dawniej jak i teraz to bardzo pracochłonna i kosztowna dziedzina rolnictwa.

- Pisklęta
Odporne na choroby, łatwe w hodowli. Dość szybko rosną i są bardzo zaradne w poszukiwaniu pokarmu na wybiegach.
Zaraz po wykluciu przypominają małe kuropatwy, są brązowe w delikatne beżowe paski.

- Kury
Charakteryzują się lekką budową ciała (ważą około 2 kg), szarym upierzeniem i jasnozielonymi łapkami. W ciągu roku znoszą około 180 jaj.
Znakomicie przystosowane do chowu przyzagrodowego i ekologicznego. Potrzebują jednak wybiegów osłoniętych drzewami lub krzakami, ponieważ są bardzo płochliwe.

- Koguty
Mają niezwykle kolorowe upierzenie. Na brzuchach czarne metalicznie połyskujące pióra, grzbiety jaskrawo-pomarańczowe i czerwone. Pióra skrzydeł mają zielony połysk a lotki są czarne.
Ważą około 2,5 kg. Mięso delikatne, aromatyczne i wyborne w smaku.
Kogutki w wieku od 8-10 tygodnia są kastrowane na kapłony.

KONTAKT
Jacek Chodzyński
Rudka 115
27-415 Kunów
obok Ostrowca Sw.
woj. świętokrzyskie
Tel/Fax: 41 26 11 269
Tel kom: 607 350 316."

Ostatnio dodane w okolicy

O nas Jesteśmy czwórką młodych entuzjastów dla których uprawa ziemi to coś więcej, niż produkowanie warzyw i owoców. Wierzymy, że każdy poprzez codzienne wybory żywieniowe może zmieniać świat –... Czytaj dalej »
w odległości: 17.18 km
Gospodarstwo oprócz bogatej oferty agroturystycznej proponuje kuchnię regionalną w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa ekologicznego i sąsiednich gospodarstw. Pytlówka należy do Europejskiej... Czytaj dalej »
w odległości: 20.51 km

Komentarze