Eko Piekarnia - piekarnia ekologiczna
Dodane przez:
, 4/11/2011
Ostatnia aktualizacja: 5/11/2011

Opis
Pieczywo ekologiczne, więcej informacji ze strony www piekarni:
"EKO PIEKARNIA
Pierwsze bochenki chleba eko zostały wypieczone w naszej piekarni w 1992 roku. Już w 1994 uzyskaliśmy atest Ekolandu (Atest P 394). W tamtych czasach byliśmy jedyną piekarnią ekologiczną w Polsce. W 1995 wybudowany został nowy budynek dla piekarni. Znajduje się on na obrzeżach Torunia, przy ulicy Słodkiej 1/3 (niedaleko trasy wylotowej w kierunku Olsztyna). Produkcję ekologicznego chleba udało się rozwinąć dzięki pomocy uzyskanej od Ekolandu.
Chleb sprzedawany jest w sklepach i stoiskach ekologicznych Torunia, Bydgoszczy, Brodnicy, Golubia- Dobrzynia. Systematycznie jedzą go również konsumenci z Trójmiasta. Piekarnia posiada atest jednostki certyfikującej "AGRO BIO TEST" (Certyfikat nr 04394 B).
Zakład jest firmą rodziną. Przy piekarni działa sklep firmowy, w którym można kupić chleb eko. Więcej informacji o wyrobach znajduje się w dziale PRODUKTY. Piekarnia posiada również własny transport, którym towar jest rozwożony po mieście.
PRODUKTY
Nasze wypieki powstają na bazie mąk razowych w opraciu o naturalne, ekologiczne metody produkcji.
Chleb Eko ( pszenno-żytni) - Foremkowy razowy chleb eko na zakwasie zawiera po 50 proc. mąki razowej pszennej i żytniej oraz sól kamienną. Chleb ma wagę 0,5 kg i termin przydatności do spożycia: 6 dni. Wypiekany jest trzy razy w tygodniu w poniedziałek, środę i piątek.
Chleb żytni - Chleb żytni razowy na zakwasie. Bochenki okrągłe o wadze 0,5 kg wypiekane są w 100 proc. z mąki żytniej z dodatkiem soli kamiennej. Termin przydatności do spożycia: 6 dni.
Chleb eko orkiszowy - Nowością jest chleb eko orkiszowy wypiekany z razowej mąki uzyskiwanej z pszenicy orkisz odznaczającej się wieloma cennymi właściwościami. Chleb wypiekany jest na drożdżach z dodatkiem soli. Kształt bochenka o wadze 0,5 kg jest owalny. Pieczywo orkiszowe odznacza się wybitnymi walorami zdrowotnymi, bowiem to zboże uznaje się, za najbardziej wartościowe, przypisuje się mu wyjątkowe walory dietetyczne. Św. Hildegarda z Bingen najsławniejsza średniowieczna zielarka, traktowała orkisz jako lek na wiele chorób. Obecnie przetwory z orkiszu coraz bardziej poszukiwane są w krajach Europy Zachodniej. Informacje o orkiszu można znaleźć na stronie internetowej: www.biobabalscy.pl
Chleb eko orkiszowy na zakwasie - Chleb eko orkiszowy udało się uzyskać na zakwasie, eliminując dodatek drożdży. Wypiekany jest w foremkach, waga 0,5 kg. Termin przydatności do spożycia: 6 dni.
Bułeczki razowe EKO - Bułeczki pszenne o gramaturze 60 g wypiekane są z pszennej maki razowej z dodatkiem drożdży i soli. Pieczywo obtaczane jest w posypce wieloziarnistej składającej się z gniecionego żyta, nasion lnu, słonecznika i sezamu. Pakowane w woreczki po 5 sztuk.
Bułeczki orkiszowe - Produkowane z mąki orkiszowej z dodatkiem drożdży i soli. Pakowane w woreczki po 5 sztuk.
Podpłomyki BIO orkiszowe - Produkowane z mąki orkiszowej. Pakowane w woreczki po 5 sztuk."
Komentarze