EKOPOLETKO i Przyjaciele
Dodane przez:
, 22/05/2016
Ostatnia aktualizacja: 22/05/2016

Opis
EKOPOLETKO i Przyjaciele
Od stycznia 2015 roku przy EKOCENTRUM ICPPC realizowany jest projekt uprawny EKOPOLETKO. Uprawę założyli Joanna Bojczewska (Polska) i Adam Payne (Anglia), para aspirujących rolników ekologicznych, w lokalnej współpracy z rolnikami, małymi przetwórcami i sąsiadami ze Stryszowa i okolic.
EKOPOLETKO powstało w celu rozpoczęcia mikro-produkcji ekologicznych warzyw oraz stworzenia miejsca dla budowania doświadczenia w uprawie dla nowicjuszy z rolnictwem.
Wierzymy, że jest to miejsce demonstrujące możliwości przejścia w kierunku samowystarczalności, bardziej ekologicznego stylu życia i produkcji własnej żywności. To uprawa w sercu Małopolski, gdzie tradycje rolnictwa przyjaznego środowisku oraz wielokierunkowych rodzinnych gospodarstw wciąż s a jeszcze żywe.
EKOPOLETKO jest również miejscem edukacji – prowadzimy w nim praktyczne warsztaty „ABC od Wideł do Widelca” dla szkół odwiedzających EKOCENTRUM ICPPC oraz przyjmujemy wolontariuszy. Nasza marchewka i topinabur znalazły się w ziemi przy udziale krakowskich uczniów!
To nie wszystko! EKOPOLETKO i Przyjaciele (od 2016, zmiana nazwy) jest przykładowym projektem uprawnym w skali mikro, które daje pokaźne plony! Pracujemy z naturą, żeby wyhodować najświeższe, najzdrowsze i najsmaczniejsze warzywa. Oznacza to, że uprawę opieramy na budowaniu zdrowego ekosystemu gleby, która w zamian pozwala na wzrost silnych, zdrowych roślin. Przy EKOCENTRUM ICPPC dużo można się nauczyć!
JAK UPRAWIAMY WARZYWA?
Do użyźniania używamy wyłącznie kompostów roślinnych i obornika lokalnego pochodzenia ze znanych nam źródeł. Podobnie, w opiece i ochronie roślin stosujemy naturalne preparaty oparte na ekologicznych i biodynamicznych recepturach.
Chociaż nie jesteśmy certyfikowani ze względu na wielkość produkcji, uprawa jest więc w 100% ekologiczna, a bramy ogrodu otwarte dla odwiedzających. Najlepszym atestem jakości uprawy już w pierwszym sezonie jest zaufanie osób, które kupują od nas produkty – sprzedajemy je do odbiorców w Wawelskiej Kooperatywie Spożywczej i do kawiarni w Krakowie a także na Targu Pietruszkowym (soboty).
Współpraca na lokalnym poziomie jest kluczowa i jesteśmy wdzięczni, za to, ilu wspaniałych, doświadczonych rolników a także miejscowych przetwórców i sąsiadów przyczynia się do istnienia naszej uprawy. Od użyczenia pola pod uprawę, przez prace ciągnikiem, budowę tunelu foliowego i porady – nie obyłoby się bez szczodrej pomocy i kooperatywnego ducha.
Zapraszamy do śledzenia projektu na blogu EKOPOLETKA a także polubienia nas na Facebook-u: Ekopoletko oraz do odwiedzenia nas i zakupu naszych produktów przy okazji warsztatów w EKOCENTRUM ICPPC.
Więcej informacji o projekcie i produktach na stronie www.EKOPOLETKO.wordpress.com
Komentarze