Ferma Gęsi - gospodarstwo rolne
Dodane przez:
, 8/11/2011
Ostatnia aktualizacja: 8/11/2011

Opis
Ferma zajmuje się naturalnym i tradycyjnym chowem gęsi i sprzedażą wyrobów z gęsi. Należy do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza. Więcej ze strony www:
Nasza Ferma zajmuje się naturalnym, tradycyjnym chowem gęsi. Większość produkcji od lat jest eksportowana do Niemiec. Ferma zajmuje czołowe lokaty, jeśli chodzi o jakość wyeksportowanych tuszek.
Ferma położona jest w pięknej kaszubskiej, nadmorskiej okolicy, gdzie miejscowa ludność w przeszłości hodowała gęsi. Tradycja spożywania tego rodzaju mięsa pozostała jeszcze w wielu wiejskich domach.
Mięso gęsie uważane jest za produkt delikatesowy, smakowity, a przede wszystkim zaliczane jest do zdrowej żywności. Zalecane jest w profilaktyce miażdżycy ze względu na niską zawartość jonu sodowego i cholesterolu.
Ferma specjalizuje się w wytwarzaniu „Pierśnika Dębogórskiego”, jak sama nazwa mówi, są to piersi na kości, wędzone na surowo wg tradycji przekazywanej przez miejscową ludność z pokolenia na pokolenie.
Pierśnik Dębogórski został uznany przez Marszałka Województwa Pomorskiego za wyrób tradycyjny i we wrześniu 2010. Ferma została członkiem Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza. www.woj-pomorskie.pl. Co roku na terenie fermy odbywa się „Piknik w Gęśniku” - to coroczna impreza, którą organizujemy wspólnie ze Stowarzyszeniem Agroturystycznym „Alvik” w pierwszą lub drugą sobotę listopada zgodnie ze starodawnym przysłowiem „Na św Marcina najlepsza gęsina”.
OFERTA
1. Sprzedaż wyrobów z gęsi:
- tuszki gęsie
- surowe piersi, udka, podroby
- pierśnik dębogórski wędzony na zimno i gorąco
- pasztet z gęsi
- smalec z gęsi
Oferta sprzedaży będzie poszerzana w miarę potrzeb klientów.
2. Sprzedaż pisanek , haftów, kołder.
3. Obsługa gastronomiczna imprez do 40 osób w miejscowym lokalu.
Sklep czynny
w piątki i soboty w godz. 12.00-18.00
Zapraszamy!"
Komentarze