Frykas - gospodarstwo ekologiczne
Dodane przez:
, 20/10/2011
Ostatnia aktualizacja: 20/10/2011

Opis
Certyfikowane gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne, w ofercie sery kozie i krowie, ekologiczna edukacja dla dzieci, warsztaty dla dorosłych. Więcej ze strony www:
"Kozy hodujemy od 1999 roku. Na początku pozyskiwaliśmy jedynie mleko. Służyło ono wyłącznie naszej rodzinie. Później zaczęliśmy robić jogurty, twarogi i sery.
Od 2006 roku posiadamy certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Kontroluje nas Agro Bio Test z Warszawy. Jesteśmy członkiem Stowarzyszenia Producentów Żywności Ekologicznej EKOLAND oraz Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulturowego.
Z koziego mleka robimy:
- twaróg naturalny
- twaróg z czosnkiem i ziołami
- ser podpuszczkowy miękki naturalny
- ser podpuszczkowy miękki z czosnkiem
- ser podpuszczkowy miękki z oregano
- ser podpuszczkowy miękki z mieszanką ziołową
- ser dojrzewający (kanapkowy) świeży
- ser dojrzały
- ser pleśniowy
- jogurt naturalny
- kefir naturalny
W gospodarstwie są także dwie krowy. Z ich mleka robimy również sery dojrzewające:
- bez dodatków smakowych oraz
- smakowe z bazylią, czosnkiem lub koperkiem.
Nasze sery są produktami regionalnymi pomorza zachodniego i laureatami wielu konkursów w tym Nasze Kulturalne Dziedzictwo Smaki Regionów.
Przyjmujemy również gości. Do dyspozycji mamy pokój 4 osobowy (łazienka wspólna z gospodarzami) oraz miejsce na rozbicie namiotów. Na życzenie przygotowujemy posiłki uwzględniające różne diety, jest też możliwość korzystania z kuchni. Do dyspozycji gości mamy łódkę, wędki i rowery.
W gospodarstwie prowadzimy również edukację dla dzieci. Tematem naszych warsztatów jest ekologia. Dzieci zapoznają się ze zwierzętami hodowanymi w gospodarstwie, dowiadują się co jedzą i jak należy je pielęgnować. Każde chętne dziecko może wydoić kozę. Odwiedzają ogród i pole, aby zobaczyć jak rośnie "marchewka" i "ziemniak". Zapoznają się z różnymi maszynami rolniczymi i w formie zabawy rozpoznają ziarna zbóż, fasoli, grochu, soczewicy i inne. W przerwie spożywają ekologiczny posiłek.
W ramach warsztatów dzieci mogą piec bułeczki, czy też robić twarogi. Na życzenie robimy ognisko, pieczemy kiełbaski lub ziemniaki. Organizujemy również wycieczki po okolicy.
Dorosłych zapraszamy na warsztaty:
- robienia serów,
- kiszenia ogórków,
- robienia dżemów i konfitur z dyni,
- pozyskiwania jednorodnych gatunkowo nasion dyni,
- metod ekologicznej uprawy ziemi,
oraz warsztaty pieczenia chleba."
Komentarze