Gospodarstwo Ekologiczne

Dodane przez:

, 24/10/2011

Ostatnia aktualizacja: 24/10/2011

Adres:
Grzybowa 36
Rozalin, Mazowieckie 05-831
Polska
Telefon: 22 798 19 60
Ocena: 
Brak głosów
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
Javascript is required to view this map.

Opis

Gospodarstwo posiada bardzo bogatą ofertę warzyw i ziół. Więcej ze strony www gospodarstwa:

"GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE ELŻBIETA I MACIEJ JABŁOŃSCY

Jesteśmy ogrodnikami od 30 lat, z tym, ze gospodarstwo ekologiczne prowadzimy z żona od lat szesciu.

Prawie przed trzema laty otrzymalismy upragniony certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Pozwala on nam dostarczać swieże ekologiczne warzywa i zioła do sklepów ekologicznych, restauracji i hoteli, które poszukuja takich jakosciowo dobrych produktów. Jednostką certyfikująca jest Bioekspert, który na bieżąco kontroluje nasza produkcje. Polskie przepisy są dosyć rygorystyczne. Kwestia produkcji ekologicznej, to w dużym stopniu zaufanie, ale jednoczesnie duża odpowiedzialność.

Historia produkcji ekologicznej w naszym gospodarstwie rodzinnym wiąże się z koniecznością przestawienia upraw na bardziej ciekawe i atrakcyjne. Innymi słowy byliśmy zmuszeni zarzucić produkcje zwykłej marchewki, pospolitych ogórków i znanych od lat odmian pomidorów na rzecz bardziej wyszukanych odmian, w miarę pojawiania się na polskim rynku nowych warzyw i ziół. Uznaliśmy, ze ciekawe odmiany nie musza być sprowadzane do Polski z giełdy warzywnej w Hamburgu lub Wiedniu.

Motorem przeksztalcania produkcji były zmiany, jakie przechodził nasz kraj stający się członkiem wspólnoty europejskiej i międzynarodowej. Nasi obywatele podróżujący do innych państw a także na inne kontynenty, domagali się nowych odmian warzyw. Zaczęli przywozić nasiona a także nowe pomysły na rzadkie uprawy lub do tej pory w ogóle u nas nie znane.
Było to wyzwanie, którym musieliśmy stawić się czoła, by przetrwać na rynku. Nasi znajomi, krewni a często zupełnie obcy ludzie zwracali nam uwagę na niedostępność pewnych produktow, rzadko uprawianych w Polsce, mimo, ze były znane choćby w Niemczech lub Austrii. Podeszliśmy do sprawy z entuzjazmem a także z ciekawością. Na efekty jednak trzeba było trochę poczekać. Na początku mięliśmy często chwile zwątpienia. Choćby, dlatego, ze większość produkcji zjadaliśmy sami bądź rozdawaliśmy za darmo znajomym.

Przed mniej więcej dziesięciu laty wyhodowaliśmy żółte podłużne pomidory, których prawdopodobnie - wówczas - nikt w Polsce nie widział. Na targu w Nadarzynie ludzie sadzili, ze "SA niedojrzale", zadawali pytania i odchodzili nic nie kupując.
Znajomy przywiózł z Włoch nasiona rucoli , czyli rokietty siewnej, kilku odmian pomidorów, czterech odmian bazylii, cykorii katalońskiej, erbastelli, czyli włoskiej sałaty trawiastej i jeszcze kilku warzyw oraz ziół. Niebawem rucola miała okazać się wielkim hitem na polskim rynku. Początki jednak były dosyć skromne. Pierwsza partie rucoli zawieźliśmy z zona do włoskiej restauracji w Warszawie.

Włosi docenili nasza produkcje, chociaż na początku dziwili się, ze można je wyhodować w Polsce. Wielu restauratorów uważało, ze włoskie warzywa są najlepsze, ale z Włoch. Dopiero, gdy spróbowali rucoli, sałat i pomidorów z ekologicznego gospodarstwa z Rozalina, zmienili zdanie. I w tym tkwi cala tajemnica naszego sukcesu.

Produkcja ekologicznych warzyw i ziół okazała się dla nas szansa na życie. Z roku na rok rozwijaliśmy produkcje i sprzedaż. Dziś sprzedajemy głownie do renomowanych restauracji i hoteli (takich jak: Compagnia del Sole, Buffo, Rialto, Hyatt. 6/12, Arsenał), ambasad oraz sklepow ekologicznych, na przykład "Rajski Ogród" w Sadyba Best Mall.

Nasz sukces zawdzięczamy konsekwentnemu dążeniu do celu, rozwijaniu bezpośredniego marketingu, (czyli dostaw bezpośrednich, bez pośredników) oraz poleganiu na wlanych środkach finansowych oraz siłach. Sukces nie przyszedł łatwo, ponieważ nic w życiu nie przychodzi łatwo. Jednak nie ukrywamy, ze brak środków finansowych nie pozwala nam dalej rozwinąć produkcji ani jej ulepszać. Przydałby się jakiś niskooprocentowany kredyt lub inna forma wsparcia.

Nasze gospodarstwo rodzinne pozwala nam wychowywać dwóch synów. Prowadzimy je wyłącznie z zona a nasi synowie wydajnie nam pomagają. W pełni sezonu korzystny sporadycznie z pomocy sąsiadów, jak to na wsi jest przyjęte. Chcielibyśmy w dalszej perspektywie szkolić uczniów, ale dopiero, jeśli uda się nam powiększyć gospodarstwo ekologiczne. Dotychczas prezentowaliśmy nasze produkty w Akademii Gotowania Kurta, Schellera, parokrotnie w TVP, w programie "Kawa czy Herbata" oraz w TVN. Udzielimy wielu wywiadów prasowych. Pokazy oraz prezentacje dla młodych adeptów sztuki kulinarnej mogą zaowocować w przyszłości szerszym wykorzystaniem rzadkich warzyw i ziół również w naszej kuchni.

Z ubolewaniem należy stwierdzić, ze nasz sezon upraw jest stosunkowo krotki. Trwa od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Chcielibyśmy go wydłużyć, na przykład przetwarzaniem własnych ekologicznie wyhodowanych warzyw i ziół. Naszym marzeniem jest uruchomienie malej suszarni oraz mini przetwórni. Wiemy z doświadczenia, ze jest spore zapotrzebowanie na tego typu produkty. Mamy pomysły, ale brakuje nam wsparcia finansowego. Dysponujemy pomieszczeniami na taka działalność i zapoznajemy się ze stosownymi przepisami sanitarno-epidemiologicznymi. Jestesmy w trakcie przygotowywania pokoi do celów agroturystycznych. Na to również potrzebne są jakies środki.
Naszym marzeniem jest urządzać pokazy wykorzystywania ciekawych odmian sałat, ich przyrządzania a także innych ciekawych warzyw i ziół, na przykład orientalnych lub meksykańskich, prawie w ogóle u nas nie znanych.

Naszym ekologicznym uprawom dopomaga usytuowanie gospodarstwa, w pięknej podleśnej miejscowości, z dala od uciesznych szlaków oraz zakładów przemysłowych. Jestesmy szczęśliwi, ze mieszkamy w Rozalinie, w gminie, która roztacza nam nami wszechstronna opiekę oraz spieszy z rada i pomocą. Na terenie gospodarstwa mamy własna kompostownie. Dbamy o nasze mini środowisko, ponieważ z niego żyjemy.

Certyfikat gospodarstwa ekologicznego jest zgodny z normami unijnymi. Spełniamy wszystkie wymogi a rygorystyczne kontrole potwierdzają stosowanie się przez nas do ustalonych przepisów. Dodatkowym plusem są szkolenia w Ośrodkach Doradztwa Rolniczego, seminaria i specjalistyczne wystawy oraz targi ekologiczne, które pozwalają nam rozwijać produkcje, planować uprawy oraz poznawać nowe metody pracy. Szkoda, że brak czasu nie pozwala nam uczestniczyć we wszystkich tego typu imprezach. Najbardziej cenne dla nas są imprezy międzynarodowe. Byłem na targach ekologicznych w Norymberdze oaz na wystawie Slow Food w Turynie skąd przywiozłem ciekawe pomysły i rozwiązania. Mam nadzieje, ze uda mi się zrealizować przynajmniej niektóre z nich w Rozalinie.

OFERTA
Asortyment / Sprzedaż w miesiącach
1 Bazylia Genovese /Ocimum basilicum/ od VI do XI
2 Bazylia Olbrzymia
3 Bazylia Tajlandzka
4 Bazylia czerwona
5 Bazylia cytrynowa
6 Bazylia drobnolistna o zapachu cynamonu
7 Bakłażan /fioletowy i biały/ /Solanum melongena/ od VII do X
8 Cilantro/meksykańskie/Coriandrummexico/ od V do X
9 Cukinia / Cucurbite pepo/ od VII do XI
10 Dynia Hokkaido /Cucurbite/ od VIII do XII
11 Dynia maxima
12 Cząber /Satureja hortensis/ od VII do IX
13 Estragon /Artemisia dracunculus/ od V do X
14 Fasola chińska /Phasecolus chinesis/ od VI do IX
15 Kolendra /Coriandrum sativum/ od IV do X
16 Kerber-Trybula ogrod. /Anthriscus cerefalium/ od III do XII
17 Kwiat cukini od VI do VIII
18 Kwiat nagietka od VI do XI
19 Kwiat nasturcji od VI do X
20 Kwiat ogórecznika /Borago officynalis/ od V do X
21 Majeranek /Origanum majerana/ od VI do X
22 Melisa /Melisa officynalis/ od V do X
23 Melisa pstrolistna
24 Mięta pieprzowa /Metha piperita/ od IV do XI
25 Mięta jabłkowa
26 Mięta koreańska
27 Mięta spearmint
28 Mizuna /Brassica pekinienisis/ od III do XII
29 Musztardowiec zielony /Brassica alba/ od III do XII
30 Musztardowiec czerwony
31 Okra /Ketnia jadalna/ od VII do IX
32 Orach - lebiotka /Origanum/ od VII do IX
33 Oregano /Origanum majonara/ od IV do X
34 Oregano Greckie
35 Ogórki japońskie od VI do VIII
36 Pomidory San Marzanno /Tomato San Marzanno/ od VII do X
37 Pomidory do faszerowania żółte i czerwone od VII do X
38 Pomidory koktajlowe żółte, czerwone od VII do X
39 Pomidory zielone Tomatillo /Physalis ixocarpa/ od VII do X
40 Pimpinella - biedrzeniec od III do XII
41 Pirella zielona i czerwona /Perilla frutescens/ od VI do XI
42 Pak-Choi /Brassica chinesis/ od IV do XII
43 Papryka ostra /chili,maksykańska,tajlandzka/ od VII do XI
44 Radiczetta /Lettuce/ od V do XI
45 Rozmaryn /Rozmarinus officynalis/ od VI do XII
46 Rukola wąskolistna /eruca/
47 Rukola szerokolistna
48 Rukiew wodna /Rorippa nasturitium/ od III do XII
49 Roszponka /Valerianolla locusta/ od III do XII
50 Rzodkiewka od IV do V
51 Rzodkiewka strączkowa /Raphanus statirus/ od VI do X
52 Sałata Mix Bebi /7 gat. Lettuce cutting/ Sałata rzymska ziel.czerw.radiczetta,lolo rossa,lolo bianco, mizuna, dębolistna/ od IV do XII
53 Szczypiorek czosnkowy /Allium tuberosum/ od IV do XI
54 Tymianek /Thymus vulgaris/ od V do XI
55 Tymianek cytrynowy
56 Mangold /swiss chard , beta vulgaris/ od VI do X

KONTAKT
GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE
NR CERTYFIKATU: 04034604
ul. Grzybowa 36
05-831 Rozalin
tel. 22 798 19 60
509 87 85 18"

Ostatnio dodane w okolicy

Sklep z z produktami kuchni tradycyjnej, przygotowanymi "bez konserwantów i przemysłowych dodatków, według tradycyjnych polskich receptur". Więcej ze strony www: "Wszystkie produkty sprzedawane w... Czytaj dalej »
w odległości: 10.03 km
Eko-vita to mała, rodzinna firma z 25-letnią tradycją zajmująca się produkcją dań gotowych, naleśników, krokietów i pierogów. Oferujemy szeroki asortyment produktów smakujących jak wyroby domowe,... Czytaj dalej »
w odległości: 10.18 km

Komentarze