Gremza - gospodarstwo rodzinne
Dodane przez:
, 25/10/2011
Ostatnia aktualizacja: 25/10/2011

Opis
Rodzinne gospodarstwo wyrabiające sery korycińskie, wg regionalnych tradycji. Więcej ze strony www:
"Obok Korycina na Podlasiu znajduje się mała wieś Szumowo. Domów jest tu nie więcej niż piętnaście, a w jednym z nich warzą się sery. I to nie od dzisiaj. Agnieszka Gremza, laureatka wielu konkursów robi sery niemal pół życia, ale serowarska tradycja na Podlasiu ma już kilkaset lat. Historia sera korycińskiego sięga potopu szwedzkiego, kiedy to pod Korycinem rozegrała się jedna z bitew. Wielu Szwajcarów osiedliło się wtedy w Polsce. To oni nauczyli miejscowych wyrabiać charakterystyczne sery z tzw. podpuszczką. 14 lat temu, Agnieszka Gremza rozmawiając z teściową, wpadły na pomysł powrotu do regionalnej tradycji. Z pierwszymi serami jeździła do Knyszyna. Dziś nie ma już na to czasu, bo ser wozi do większych miast i większych sklepów. Producentka wyrabia ser koryciński "Swojski" nie tylko w jego wersji klasycznej, ale i z dodatkami - m.in. z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, bazylią, lubczykiem, oregano, czarnuszką, kminkiem, płatkami słodkiej papryki czy pieprzem kolorowym.
Gospodarstwo rodzinne Gremza posiada pierwszą w Korycinie prawdziwą serowarnię spełniającą standardy Unii Europejskiej, która znajduje się pod stałym nadzorem weterynaryjnym (Agnieszka Gremza jest pierwszą producentką Sera Korycińskiego, której nadany został numer weterynaryjny). W serowarni zachowany jest ciąg produkcyjny.
Produkty:
- Sery Korycińskie
- Masło Wiejskie
- Marynaty Serowe
- Serek Twarogowy"
Komentarze