Guzkówka - Dom Gościnny
Dodane przez:
, 9/11/2011
Ostatnia aktualizacja: 9/11/2011

Opis
Dom gościnny oferuje wyżywienie na bazie produktów z okolicznych upraw, w ofercie wędzone ryby z okolicznych jezior, kiszone ogórki i domowy chleb. Więcej informacji ze strony www gospodarstwa:
"Dom Gościnny Guzkówka to pensjonat agroturystyczny. Kameralny obiekt dla maksymalnie kilkunastu osób. Położony jest w sercu Kaszub, nad jeziorem Żołnowo, we wsi Sycowa Huta. Wynajmujemy pokoje i udostępniamy salon kominkowy i jadalnię, taras, parking i cały teren wokół domu. Jako gospodarze tego domu – mieszkamy w nim. Dlatego nie wynajmujemy domu jako całości.
Za cel stawiamy sobie stworzenie naszym Gościom takiego miejsca na ziemi, do którego będą chętnie wracać i przywozić tu swoich znajomych i przyjaciół. Miejsca o ciepłej, domowej atmosferze, z dobrą, niebanalną kuchnią i sielskim otoczeniem.
OD KUCHNI
O przyrządzaniu potraw, smakach, przyprawach można długo rozprawiać...
Można i należy, ponieważ nic tak nie ubarwia życia jak dobra kuchnia. W Guzkówce wszystkie potrawy przyrządzamy z najlepszych produktów pochodzących z okolicznych upraw. Stosujemy tylko dobre oliwy, a podawane ryby pochodzą z pobliskich jezior i wędzimy je sami. Przepisy wg których przygotowujemy potrawy to kompilacja sprawdzonych recept i naszych własnych pomysłów.
W zależności od pór roku możemy zaproponować wiele ciekawych dań:
wiosną:
• pozyskujemy i podajemy sok z brzóz
• wiosenny chłodnik z koprem, jajkiem i śmietanką
• placuszki z kwiatem akcji polane syropem klonowym
• zupa brokułowa z grzankami
• pstrąg zapiekany w ziołach
• pstrąg zapiekany - na cebulowo
latem:
• ziemniaki po chlopsku
• pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
• knedle z truskawkami i śmietaną
• jajka sadzone na wędzonce, młode ziemniaki z koprem w asyście kwaśnego mleka
• pierogi wiśniowe
• zupa minestrone z kaszubskich warzyw
• zupa owocowa z kluseczkami
• chleb pieczony na tataraku
konfitury, dżemy, soki ze śliwek mirabelek oraz mus i ocet winny z jabłek
jesienią:
• gołąbki w liściach winogron
• polędwiczki z kurkami i mozzarellą
• rosół „po nowemu” (z siekanym czosnkiem i śmietaną) - nie obawiajcie się - występuje u nas również w wersji klasycznej:)
zimą:
• kołduny w rosole lub w barszczu
• zupa gulaszowa Stasia
• zupa węgierska z jajem w koszulce
• karkówka pieczona w rozmarynie
• babka ziemniaczana ze śmietaną
• kaszak biłgorajski z pieczenią rozmarynową
• ryby, które sami wędzimy, kiszone ogórki i domowy chleb."
Komentarze