Karczma Kaliska - gospodarstwo agroturystyczne
Dodane przez:
, 23/11/2011
Ostatnia aktualizacja: 23/11/2011

Opis
Gospodarstwo oferuje produkty z owoców ze starych sadów oraz z warzyw uprawianych w gospodarstwie metodami ekologicznymi. Słynnym produktem gospodarstwa jest "Gościniec Kaliski" - kosz przetworów domowych i różnych tradycyjnych produktów. Więcej informacji ze strony www Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego:
"W Gospodarstwie Agroturystycznym „Karczma Kaliska” goście mogą spróbować przetworów domowych, których tradycja wytwarzania w rodzinie sięga kilku pokoleń. Do wytwarzania przetworów stosuje się surowce pochodzące z własnego sadu i ogrodu, gdzie owoce i warzywa są uprawiane bez zastosowania środków chemicznych i nawozów sztucznych. Są to m.in. powidła śliwkowe, dżemy, nalewki z wiśni, malin, dzikiej śliwki, czarnego bzu, owoce gruszy w syropie, ogórki konserwowane, soki oraz przetworzone owoce leśne zbierane w pobliskim lesie.
Gospodarstwo słynie z „Gościńca Kaliskiego” – kosza przetworów tradycyjnych pochodzących z gospodarstwa, w którym znaleźć można także np. wyroby wędliniarskie z lokalnej masarni, która produkuje wędliny naturalnymi metodami, w oparciu o stare receptury.
Gospodarstwo prowadzi także szeroką działalność w dziedzinie kultywowania tradycji kulinarnych regionu. Posiada zbiór starych maszyn i urządzeń służących do produkcji żywności, piec chlebowy, a także drewnianą karczmę i zagrodę ziemiańską – miejsca spotkań oraz kultywowania starych zawodów i rzemiosła. Jest częstym organizatorem imprez kulinarnych, prowadzi także działalność edukacyjną dzieci i młodzieży."
Informacje ze strony www gospodarstwa:
"Produkty żywnościowe wytwarzane w naszym gospodarstwie powstają na bazie owoców ze starych sadów i warzyw, uprawianych w gospodarstwie metodami ekologicznymi. Preferujemy kuchnię regionalną bazującą na starych, sprawdzonych recepturach. Charakterystycznym produktem gospodarstwa jest "Gościniec Kaliski" - kosz przetworów domowych i różnych tradycyjnych produktów. Gospodarstwo znajduje się w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Działalność edukacyjna
Gospodarstwo ma przygotowaną ofertę edukacyjną skierowaną dla szkół i młodzieży szkolnej (edukacja ekologiczna z możliwością zwiedzania pobliskiego Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych "Orli Staw", produkcja zdrowej żywności, przygotowanie żywności metodami tradycyjnymi, ekspozycja starych maszyn rolniczych i urządzeń oraz narzędzi do produkcji żywności). Organizujemy plenery, warsztaty, pokazy, prelekcje itp. Gospodarstwo w ramach współpracy partnerskiej posiada również ofertę szkoleniową związaną z zasadami prowadzenia i funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych oraz pozyskiwaniem dodatkowych źródeł dochodu na obszarach wiejskich jak również produkcją zdrowej żywności. Realizowane są też tutaj różne projekty.
Noclegi
W ofercie posiadamy 3 pokoje gościnne (łącznie dla 10 osób) z dwoma niezależnymi wejściami tylko dla gości, 2 łazienki oraz w pełni wyposażoną kuchnię. Posiadamy miejsca do bezpiecznego parkowania aut. Gospodarstwo nasze posiada drewnianą karczmę, udostępnianą jako miejsce wspólnego odpoczynku dla gości. Obiekt rekomendowany przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Komentarze