Koziarnia - gospodarstwo agroturystyczne i winnica
Dodane przez:
, 30/12/2011
Ostatnia aktualizacja: 2/01/2012

Opis
Gospodarstwo słynie z dobrej kuchni, specjalnością są tradycyjne polskie dania i oryginalne potrawy z różnych regionów Polski na bazie lokalnych produktów. Dla smakoszy możliwość degustacji dojrzewających serów i wędlin własnego wyrobu oraz wina z przydomowej winnicy. Więcej informacji ze strony www:
"Mamy zaszczyt zaprosić Państwa na niezapomniany wypoczynek w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia na Smykani - przysiółku Pogorzan k/Szczyrzyca - u podnóża góry Ciecień w Beskidzie Wyspowym.
W 2007 r. nasze gospodarstwo zostało laureatem konkursu na najatrakcyjniejszy obiekt turystyczny w Powiecie Limanowskim w kategorii agroturystyka.
Nasza baza noclegowa to:
- Dwa pokoje dwuosobowe
- Dwa pokoje trzyosobowe
- Dwa niezależne pokoje rodzinne dla czterech osób z osobnym wejściem i aneksem kuchennym
- Dwa pokoje trzyosobowe w oddzielnym budynku
Wszystkie pokoje posiadają osobne łazienki. Do dyspozycji gości jest ogólna sala jadalna oraz miejsce do grillowania. Na terenie gospodarstwa znajduje się ogrodzony parking.
NASZA KUCHNIA
Gotowanie to nasza pasja, w którą wkładamy dużo serca. Naszą specjalnością są tradycyjne polskie dania i oryginalne potrawy z różnych regionów Polski, często jednak urozmaicamy jadłospis specjałami z innych stron świata. Dużym powodzeniem wśród gości cieszy się na przykład tradycyjny placek kulebiak, pieczony według babcinej receptury, francuskie tarty, potrawy z grzybów oraz ryby z grilla przyrządzane w świeżych ziołach. Dla wegetarian przygotowaliśmy również bogaty i urozmaicony jadłospis.
Smakoszom polecamy natomiast dojrzewające sery i wędliny własnego wyrobu. Idealnym dodatkiem do nich będzie lampka wina z naszej przydomowej winnicy, która z roku na rok jest coraz większa.
Wiele gospodarstw w naszym regionie posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Oznacza to, że produkty takie jak warzywa, owoce, miód, mleko czy sery wytwarzane są sposobami naturalnymi bez zastosowania chemii i nawozów sztucznych. Produkty te trafiają do naszej kuchni bezpośrednio, albo w postaci przetworów przygotowanych według tradycyjnych receptur. Domowe konfitury, przetwory owocowe, ogórki małosolne, kapusta kiszona, suszone prawdziwki z okolicznych lasów to dodatki, których w naszej kuchni nie może zabraknąć. W wielu okolicznych domach gospodynie do dziś na święta pieką chleb, a przy okazji wyśmienite kołacze. My natomiast chętnie podpatrujemy miejscowe zwyczaje.
WINNICA SMYKAŃ
Pierwsze sadzonki w winnicy zostały posadzone w 2004 r. W 2006 r. właściciel gospodarstwa wziął udział w programie Winnice Małopolski. Program obejmował szkolenia teoretyczne w Polsce i praktyczno-teoretyczne na Węgrzech i w Austrii. Po zakończeniu szkolenia uprawę rozszerzono i obecnie areał winnicy to około 40 arów. W winnicy rosną zarówno odmiany białe (Sibera, Bianca, Seyval Blanc), jak i czerwone (Regent, Rondo, Dornfelder).
Zapraszamy do Koziarni na degustację win z naszej winnicy połączoną z wyśmienitym poczęstunkiem, na który mogą składać się dojrzewające sery i wędliny domowej produkcji oraz wiele innych oryginalnych przysmaków. Prosimy o wcześniejszą rezerwację telefoniczną lub internetową.
KONTAKT
Jadwiga i Marcin Lorek
Gospodarstwo agroturystyczne Koziarnia
Pogorzany Smykań k/Szczyrzyca nr 221
tel: 0-18 / 332 03 50; tel.kom.: 606 765 967."
Komentarze