Malinowy Chruśniak - Serowarskie Gospodarstwo Ekol.
Dodane przez:
, 27/05/2015
Ostatnia aktualizacja: 27/05/2015

Opis
EKOLOGICZNE MIEJSCE NA ZIEMI
Gospodarstwo Ekologiczne Malinowy Chruśniak jest po prostu naszym miejscem na ziemi. Ten przepiękny zakątek, tuż pod okiem największej sypialni Bydgoszczy, przenosi ze świata pędzącego w nieznanym sobie kierunku, do krainy, gdzie Natura dyktuje warunki.
Jak w każdym gospodarstwie ekologicznym, tak i u nas prace w czasie dnia uzależnione są od rytmu, jaki nadają zwierzęta, pory roku, słońce, deszcz i wiatr. Nie urlopujemy w okresie żniw i największej intensywności we wzroście warzyw i owoców, odpoczywamy, gdy cichną odgłosy naszych podopiecznych. Wiele lat temu zajęliśmy się małą, przydomową hodowlą kóz, kur, gęsi, kaczek. Korzystając z dobrodziejstw inwentarza postanowiliśmy pokazać światu, jak cenne niesie to ze sobą korzyści.
KOZICH PRZYSMAKÓW CZAR
Współistniejący z naszym gospodarstwem sklep Malinowy Chruśniak Żywność Ekologiczna, jest jedynym w Bydgoszczy i okolicach, wspieranym własną drobną produkcją rolną. Poza bogatym asortymentem dostępnych na rynku ekologicznych artykułów spożywczych, urozmaicamy go wyrobami regionalnymi, tworzonymi w domowych gospodarstwach, gdzie dbałość o jakość produktu towarzyszy nam od początku do końca procesu jego powstawania.
Na tej podstawie, przyglądając się innym, poszukując podpowiedzi w literaturze zaczęliśmy przetwarzać mleko kozie. Poza TWAROGAMI, które zachwycają delikatną, kremową pieszczotą, oferujemy również twarde SERY DOJRZEWAJĄCE. Ich domeną w początkowej fazie dojrzewania jest smak lekki i subtelny, a wraz z wiekiem zyskują na intensywności i zdecydowanym aromacie.
Niezwykłą popularnością cieszą się nagrodzone na Festiwalu Smaku w Grucznie w 2014 roku KOZIE RAJCUSIE. Są to kuleczki z koziego twarogu, doprawiane szczyptą soli, bazylią i koperkiem w zalewie z oleju rydzowego (lnianki rydzej). Komponują się zarówno ze świeżym chlebem na kanapce, jak i z sałatką czy jako dodatek do mięsa.
Komentarze