Młynareczka - gospodarstwo agroturystyczne

Dodane przez:

, 31/10/2011

Ostatnia aktualizacja: 31/10/2011

Adres:
Malawicze Górne 11
Sokółka, Podlaskie 16-100
Polska
Telefon: (085) 711-70-37
Ocena: 
Brak głosów
Javascript is required to view this map.

Opis

Gospodarstwo agroturystyczne położone w atrakcyjnym miejscu, oferujące kuchnię regionalną oraz własny chleb żarnowy (pokazy wypieku chleba!) wyróżniony m.in. Podlaską Marką Roku w Kategorii „Smak”. Więcej ze strony www:

"Gospodarstwo położone jest na „Szlaku Tatarskim” we wsi Malawicze Górne (nr domu 11) w gminie Sokółka w województwie podlaskim. Turyści podążając szlakiem tatarskim zobaczą na skraju wsi stary wiatrak sokólski, architekturę wiejską podlasia, przydrożne wiekowe krzyże, oraz mogą podziwiać przepiękne widoki krajobrazowe. Bardzo relaksujący jest spacer lub przejażdżka rowerowa polnymi dróżkami (m.in. do 500 letniego kościoła we wsi Kundzin i dworku w Łosośnej).

Amatorom zbierania grzybów i ziół polecamy udanie się w pobliskie lasy. Pobliskie zbiorniki wodne w Kundzinie i Łosośnej usatysfakcjonują Wszystkich wędkarzy chętnych do „moczenia kija”. Pasjonaci dzikiej przyrody mogą napotkać w rozległych rozlewiskach żeremia bobrów, lęgowiska żurawi, inne dzikie ptactwo i unikalną roślinność.

Atrakcją gospodarstwa są przejazdy zaprzęgiem konnym (dla 10 osób), wycieczki krajobrazowe wzdłuż granicy wschodniej, nauka jazdy konnej i hipoterapia.

Wszyscy odwiedzający Gospodarstwo Agroturystyczne „MŁYNARECZKA” Pani Grażyny Zaniewskiej mogą przenocować w samodzielnych domkach, odpocząć przy grillu, a nade wszystko skosztować przepysznego chleba żarnowego mającego prawie 70-cio letnią tradycję. Warto spróbować też tradycyjnej kiełbaski „palcówki”, pyz z mięsem, kaszanki domowej, grochówki wiejskiej, kiszki i babki ziemniaczanej, sernika, miodu naturalnego, mleka krowiego i koziego i innych przysmaków kuchni regionalnej.

Dodatkowym atutem gospodarstwa jest uwzględnianie w jadłospisie diet żywieniowych oraz stałą opieka pielęgniarska.

Jedną z głównych atrakcji są (po wcześniejszym uzgodnieniu) pokazy grupowe (ale również indywidualne) wypieku chleba.

Wypiek chleba żarnowego (ciemnego) jest unikalnym rękodziełem. Dokonuje się go w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Chleb ma niepowszedni aromat i smak – o czym ciągle przekonują się konsumenci z różnych stron polski i z zagranicy.

Zalety chleba żarnowego:
Jest bardzo zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi cenne węglowodany i błonnik. Daje energię, uczucie sutości i przyspiesza przemianę materii – pomagając oczyścić organizm z toksyn. W pieczywie zawarte są pierwiastki niezbędne dla zdrowia i urody m.in. cynk (wzmacniający włosy i paznokcie, poprawiający pamięć), selen (łagodzi objawy menopauzy, poprawia trawienie), potas (obniża ciśnienie krwi, łagodzi migreny), wapń (działa przeciw osteoporozie) i żelazo (wzmacnia odporność, wspomaga wytwarzanie czerwonych ciałek krwi). Ciemne pieczywo jest też pomocne w walce z wolnymi rodnikami i pomaga w diecie antynowotworowej. Chleb żarnowy Pani Grażyny Zaniewskiej został wyróżniony m.in. Podlaską Marką Roku w Kategorii „Smak”."

Ostatnio dodane w okolicy

Rodzinne gospodarstwo wyrabiające sery korycińskie, wg regionalnych tradycji. Więcej ze strony www: "Obok Korycina na Podlasiu znajduje się mała wieś Szumowo. Domów jest tu nie więcej niż... Czytaj dalej »
w odległości: 30.88 km
Prawdziwe Sery Korycińskie "Swojskie" Producent: Krystyna Łukaszuk www.serowarpodlaski.pl Prawdziwe Sery Korycińskie wytwarzane w naszym gospodarstwie nie zawierają konserwantów, sztucznych... Czytaj dalej »
w odległości: 32.06 km

Komentarze