Nad Arem - gospodarstwo rolne
Dodane przez:
, 3/12/2011
Ostatnia aktualizacja: 3/12/2011

Opis
Gospodarstwo produkuje twarożek, ser podpuszczkowy, ser podpuszczkowy w solance, ser serwatkowy(riccota), jogurt naturalny oraz masło na bazie koziego mleka wysokiej jakości, wyłącznie z własnego gospodarstwa. W okresie od kwietnia do listopada kozy wypasane są tradycyjnie na rozległych pastwiskach, co zapewnia im różnorodność pokarmu, więcej ze strony www:
"HODOWLA
Podstawą hodowli są kozy rasy alpejskiej. Urozmaiceniem hodowli jest kozioł rasy burskiej i kozy rasy mieszanej bursko-alpejskiej. Aktualnie stado przebywa w nowym budynku spełniającym wymogi dobrostanu zwierząt (ok. 350 m2). Do koziarni bezpośrednio przylegają wybiegi i pastwiska, które zapewniają im ekologiczny pokarm, swobodę i możliwość wyboru pokarmu. Zwierzęta latem wypasane są na rozległych nieużytkach zapewniającym im ekologiczny pokarm i tak ważną dla tych zwierząt wolność. W okresie zimowym podstawowym pokarmem jest siano, otręby pszenne, owies, i buraki. Nie podajemy gotowych koncentratów paszowych. Współpracujemy z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim Wydział Weterynarii i Zootechniki. Oprócz współpracy czysto naukowej zwierzęta mają zapewnioną fachową opiekę weterynaryjną i zootechniczną.
PRZETWÓRNIA
Nasze produkty dostępne są w sklepach Olsztyna od 1998 roku. Z każdym kolejnym rokiem funkcjonowania na rynku nabywamy doświadczenia, które pozwala nam lepiej zrozumieć specyfikę koziego mleka. Zaczęliśmy od sprzedaży mleka pasteryzowanego, dziś produkujemy twarożek, ser podpuszczkowy, ser podpuszczkowy w solance, ser serwatkowy(riccota), jogurt naturalny oraz masło. W przyszłości planujemy poszerzyć asortyment o kefir i maślankę. Posiadamy własną hodowlę kóz mlecznych i nie skupujemy mleka z innych źródeł. Dzięki temu My i Nasi klienci mamy pewność, że to mleko i przetwory produkowane z tego mleka są najwyższej jakości.
Ponadto w okresie od kwietnia do listopada kozy wypasane są tradycyjnie na rozległych pastwiskach, co zapewnia im różnorodność pokarmu. W związku z tym za każdym udojem mleko ma swoją własną niepowtarzalną kompozycję smaku. W okresie zimowym podstawowym pokarmem jest siano, otręby pszenne, owies, i buraki. Nie podajemy gotowych koncentratów paszowych.
W 2005 roku dostosowaliśmy mleczarnie do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej, w związku z tym swoje produkty możemy sprzedawać na terenie całej Europy (ogranicza nas jednak ilość surowca), nie tylko w województwie Warmińsko-Mazurskim. Posiadamy chłodnie wyrobów gotowych, dojrzewalnię serów oraz całe zaplecze pozwalające na przetworzenie mleka w czasie dwóch godzin po udoju. Dzięki temu nasze produkty mogą być i są zawsze robione ze świeżego niepasteryzowanego mleka.
W produkcji nie używamy żadnych konserwantów ani ulepszaczy, więc nasi klienci są pewni, iż spożywają zdrową polską żywność z regionu Warmii.
MLEKO KOZIE
Ze względu na prostszą budowę białek i tłuszczów oraz korzystniejsze proporcje aminokwasów i egzogennych kwasów tłuszczowych, mleko kozie jest łatwiej i szybciej przyswajalne w procesie trawienia, niż mleko krowie.
- duża zawartość witamin A, B1, B2, B5 (kwas pantotenowy- uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów. Jako składnik koenzymu A bierze udział w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, syntezie cholesterolu i hormonów steroidowych.) B3 (niacyna, PP - Witamina ta uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi, regulacji poziomu cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i redukcji, w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry, w regulacji przepływu krwi w naczyniach krwionośnych)
- duża zawartość wapnia i fosforu
- Picie mleka koziego obniża w znacznym stopniu poziom cholesterolu w organizmie
Zalecane w żywieniu, szczególnie w przypadkach:
- mleczna skaza białkowa
- dla tych, którzy z różnych względów nie mogą spożywać produktów z mleka krowiego
- cierpiących na cukrzycę, astmę i inne schorzenia dróg oddechowych
- dla osób starszych, chorych i rekonwalescentów
- dla ludzi zagrożonych osteoporozą
- najnowsze badania naukowe informują o anty nowotworowym działaniu mleka koziego i jego przetworów!
KONTAKT
Gospodarstwo Rolne NAD AREM
Kierźliny 7, 11-010 Barczewo
tel./fax: 89 514 10 67
tel. kom. 691 784 917
Komentarze