PraChleb Krzyca Premium 500 g
Województwo / Powiat
Treść ogłoszenia
Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.)
Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z krzycy nadaje wypiekom oraz kluskom delikatności w smaku, co sprawia, że produkty z niej wytworzone zachowują długo świeżość. W wieku XIX była powszechnie uprawiana w Europie Środkowej.
Do przygotowania PraChlebów z krzycy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z krzycy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.
Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte są w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z krzycy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.
Krzyca stanowi odmianę żyta, zatem jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk i mangan.
Potencjalne właściwości prozdrowotne krzycy:
- usprawnia trawienie i pracę układu pokarmowego;
- wzmacnia mięśnie dzięki zawartości minerałów, przede wszystkim potas;
- chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
- obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Masa netto: 500 g
Składniki:
zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z kszycy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana
WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590