PraChleb Orkiszowy Premium 500 g

Dodane przez:

, 8/06/2018

Ostatnia aktualizacja: 8/06/2018

Typ ogłoszenia: Sprzedam

Wizytówki autora ogłoszenia:

Województwo / Powiat

Treść ogłoszenia

"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów.

Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach.

PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy smak.

Do przygotowania PraChlebów orkiszowych wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: orkiszową, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby orkiszowe są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Współczesne badania wykazały, iż w ziarnie orkiszu znajduje się rodanid, substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Właściwości orkiszu:

- ma ok. 30 – 47% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- jest źródłem: błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B, miedzi i selenu, witamin A, E i D;
- zawiera łatwiej przyswajalny gluten;
- aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej;
- zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność
zapamiętywania;
- charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej;
- tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, które obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta orkiszowa bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

Formularz kontaktowy

Jeżeli zainteresowało Cię ogłoszenie skontaktuj się z ogłoszeniodawcą przy użyciu formularza.