PraChleb Płaskurka Premium 500 g
Województwo / Powiat
Treść ogłoszenia
Płaskurka (Triticum dicoccon)
Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich płaskurka nosiła nazwę „farro medio”, samopsza „farro piccolo”, natomiast orkisz „farro grande”. Obecnie płaskurka jest uprawiana przede wszystkim na górskich terenach w Armenii, Maroku, Hiszpanii, Albanii i Turcji.
PraChleby otrzymywane z płaskurki mają delikatny orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa, charakterystyczną ciemną barwę spowodowaną występowaniem magnezu, fosforu czy wapnia oraz lekko wilgotny miękisz.
Produkty wytworzone z płaskurki rozgrzewają organizm, wspomagając krążenie krwi i podnosząc odporność, dlatego zalecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Do przygotowania PraChlebów z płaskurki wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z płaskurki, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.
Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z płaskurki są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.
Płaskurka należy do najmniej kalorycznych zbóż (335 kcal/100 g), gdyż w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu posiłku.
Ziarna płaskurki zawierają:
- znaczną ilość błonnika i β-glukanów, które regulują stężenie cholesterolu i cukru we krwi;
- około 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- od 3 do 4 razy więcej β-karotenu, czyli prowitaminy A, niż w pszenicy zwyczajnej;
- dwa razy więcej łatwo przyswajalnej witaminy A. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed
działaniem
- wolnych rodników (działa antynowotworowo), wpływa na dobry wzrok i prawidłową odporność organizmu;
- od 3 do 4 razy więcej luteiny, niż w pszenicy zwyczajnej. Luteina pomaga naszej siatkówce absorbować światło niebieskie i chroni
ją przed działaniem tworzących się rakotwórczych wolnych rodników;
- 5 razy więcej witaminy B2 niż współczesne zboża. Witamina B2 posiada właściwości antynowotworowe, łagodzi migrenowe bóle
głowy, przeciwdziała anemii i poprawia wigor;
- gluten zawarty w ziarnach płaskurki ma inną budowę, niż zawarty w pszenicy zwyczajnej. Niektóre badania naukowe wskazują,
że gliadyny zawarte w glutenie płaskurki podobnie jak samopszy, wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania płaskurki w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.
Masa netto: 500 g
Składniki:
zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta z płaskurki bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana
WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590