Świeże mleko i sery kozie

Dodane przez:

, 14/05/2015

Ostatnia aktualizacja: 14/05/2015

Typ ogłoszenia: Sprzedam

Wizytówki autora ogłoszenia:

Województwo / Powiat

Treść ogłoszenia

Własne wyroby serowarskie – sery kozie w różnych wariantach smakowych. Wszystkie sery wytwarzamy metodami tradycyjnymi.

- Mleko kozie – mleko pozyskiwane od „szczęśliwych kóz” wypasanych w sposób tradycyjny, całodobowo na pastwisku z dodatkiem ziarna owsa.
- Ser wędzony „kozcypek” - ser warzony w 100% z mleka koziego na podstawie przepisu na ser owczy wędzony. Różnica z klasycznym oscypkiem polega przede wszystkim na wykorzystaniu mleka koziego, oraz mniejszym dodatku soli. Ser jest wędzony w tradycyjnej wędzarni drewnem olchowym lub czereśniowym.
- Ser typu korycińskiego - ser warzony w 100% z mleka koziego na podstawie przepisu na ser koryciński. Jest to ser o delikatnym smaku, lekko słodkawy. Proponowany w wersjach bez dodatków lub z ziołami (pokrzywa, kozieradka, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, pieprz).
- Twaróg kozi - ser warzony w 100% z mleka koziego. Powstaje w ciągu kilku dni po zakwaszeniu świeżego mleka kulturami bakterii. Lekko kwaśny i bez dodatków. Nadaje się do jedzenia zarówno na słono (z kminkiem, szczypiorkiem) jak i na słodko (owoce, dżemy).
- Ricotta – ser „zwarowy”, robiony z pozostałej po ważeniu innych rodzajów sera serwatki. Delikatny, o słodkawym smaku.

Formularz kontaktowy

Jeżeli zainteresowało Cię ogłoszenie skontaktuj się z ogłoszeniodawcą przy użyciu formularza.