Mazowieckie

11/07/2018
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 jak również tymochinon, dzięki któremu ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, chroni również nerki i wątrobę. Zwalcza stany zapalne w organiźmie i na skórze, wzmacnia system immunologiczny. Zapewnia witalność i jasność umysłu. Nie sposób wymienić wszystkich zalet czarnuszki, ale najważniejsze z nich to: Doskonale wzmacnia układ immunologiczny. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Posiada wyjątkowe działanie jako środek przeciwalergiczny.... Czytaj dalej »
11/07/2018
Olej lniany jest najbogatszym w naszej strefie klimatycznej roślinnym źródłem kwasów α-linolenowych, tj. omega-3, które odgrywają ogromną rolę w organiźmie będąc budulcem każdej komórki. Włączenie oleju lnianego do diety znakomicie wpływa na kondycję naszego całego organizmu począwszy od pojedynczej komórki, poprzez układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy, rozrodczy aż po skórę, włosy i paznokcie. Więcej informacji na stronie https://olej-istny.pl/Olej-lniany-c16 Zapraszam do zakupu Czytaj dalej »
11/07/2018
Olej z ostropestu plamistego uzyskujemy ze sprawdzonych nasion najwyższej jakości, metodą tłoczenia na zimno. Zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony, nierafinowany i zawsze świeży. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje najcenniejsze właściwości nasion. Naturalny smak i aromat, bez konserwantów, sztucznych dodatków i barwników. Ostropest plamisty dzięki zawartości sylimaryny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol i ma pozytywne działanie w leczeniu chorób wątroby, która często jest otłuszczona, obciążona złą dietą, nadużywaniem alkoholu lub regularnym zażywaniem... Czytaj dalej »
8/06/2018
Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.) Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z... Czytaj dalej »
8/06/2018
Samopsza (Triticum monococcum L.) Pszenica samopsza uprawiana była na obszarach od Atlantyku po Persję. Jej naturalny zasięg obejmuje regiony Kau­kazu, Iranu, Afganistanu, Azji Mniejszej oraz Bałkanów. Obecnie uprawiana jest w gó­rzystych terenach Zakaukazia. PraChleby otrzymywane z samopszy mają delikatny orzechowy smak i charakterystyczną żółto-brązową barwę, co jest spowodowane znacznie wyższą, niż w pszenicy zwyczajnej zawartością karotenoidów. Do przygotowania PraChlebów z samopszy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z... Czytaj dalej »
8/06/2018
Płaskurka (Triticum dicoccon) Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich... Czytaj dalej »
8/06/2018
"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów. Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny... Czytaj dalej »
8/06/2018
Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach. PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny. Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana. Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie... Czytaj dalej »
21/05/2018
Jesteśmy warszawską siecią lokali gastronomicznych (obecnie 14 restauracji) oferującą posiłki na bazie świeżych, sezonowych składników. Jako uzupełnienie oferty oferujemy naszym klientom do kupienia zdrowe produkty lokalne i ekologiczne. Poszukujemy lokalnych dostawców ciekawych artykułów: -ciasteczek, -przetworów, -przekąsek, -napojów Minimum ważności 3 miesiące. Zainteresowanych prosimy o przesłanie oferty cenowej wraz z proponowanymi warunkami współpracy (długość oczekiwania na zamówienie, minimum logistyczne) na adres kuchniazasciana@arche.pl Czytaj dalej »
5/01/2018
Oferujemy świeże mięso ze świni dawnej rasy złotnickiej pstrej. Zwierzęta są hodowane w sposób naturalny, tzn. mają swobodny dostęp do dużych wybiegów, nie stosujemy antybiotyków, karmione są paszami gospodarskimi, oraz zielonkami, dieta wzbogacona o warzywa, owoce i inne naturalne składniki. Mięso pozyskiwane z naszych świnek zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych, można powiedzieć, że jest pewnego rodzaju "perełką" wśród mięs na rynku ze względu na to, że hodowana jest w sposób naturalny co przekłada się na smak i jakość mięsa. Ponieważ nasza hodowla jest niewielka oferujemy... Czytaj dalej »

Strony

Subskrybuj Mazowieckie