Mazowieckie

8/06/2018
Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.) Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z... Czytaj dalej »
8/06/2018
Samopsza (Triticum monococcum L.) Pszenica samopsza uprawiana była na obszarach od Atlantyku po Persję. Jej naturalny zasięg obejmuje regiony Kau­kazu, Iranu, Afganistanu, Azji Mniejszej oraz Bałkanów. Obecnie uprawiana jest w gó­rzystych terenach Zakaukazia. PraChleby otrzymywane z samopszy mają delikatny orzechowy smak i charakterystyczną żółto-brązową barwę, co jest spowodowane znacznie wyższą, niż w pszenicy zwyczajnej zawartością karotenoidów. Do przygotowania PraChlebów z samopszy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z... Czytaj dalej »
8/06/2018
Płaskurka (Triticum dicoccon) Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich... Czytaj dalej »
8/06/2018
"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów. Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny... Czytaj dalej »
8/06/2018
Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach. PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny. Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana. Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie... Czytaj dalej »
21/05/2018
Jesteśmy warszawską siecią lokali gastronomicznych (obecnie 14 restauracji) oferującą posiłki na bazie świeżych, sezonowych składników. Jako uzupełnienie oferty oferujemy naszym klientom do kupienia zdrowe produkty lokalne i ekologiczne. Poszukujemy lokalnych dostawców ciekawych artykułów: -ciasteczek, -przetworów, -przekąsek, -napojów Minimum ważności 3 miesiące. Zainteresowanych prosimy o przesłanie oferty cenowej wraz z proponowanymi warunkami współpracy (długość oczekiwania na zamówienie, minimum logistyczne) na adres kuchniazasciana@arche.pl Czytaj dalej »
5/01/2018
Oferujemy świeże mięso ze świni dawnej rasy złotnickiej pstrej. Zwierzęta są hodowane w sposób naturalny, tzn. mają swobodny dostęp do dużych wybiegów, nie stosujemy antybiotyków, karmione są paszami gospodarskimi, oraz zielonkami, dieta wzbogacona o warzywa, owoce i inne naturalne składniki. Mięso pozyskiwane z naszych świnek zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych, można powiedzieć, że jest pewnego rodzaju "perełką" wśród mięs na rynku ze względu na to, że hodowana jest w sposób naturalny co przekłada się na smak i jakość mięsa. Ponieważ nasza hodowla jest niewielka oferujemy... Czytaj dalej »
26/11/2017
Sprzedam ekologiczne buraki ćwikłowe, ziemniaki, selery, soki wyciskane bez cukru winogronowe, z goji, jabłkowe, i inne. Cena do uzgodnienia. Czytaj dalej »
22/06/2017
Skrzynki przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców są trwałe i niezawodne, a dzięki zastosowaniu surowców najwyższej jakości, sprawdzają się w najtrudniejszych warunkach np. przy głębokim mrożeniu. W naszej ofercie znajdą Państwo równiez inne typy skrzynek plastikowych takie jak: skrzynki do mięsa i przetworów mięsnych skrzynki do mleka i produktów mleczarskich skrzynki do pieczywa i wyrobów cukierniczych skrzynki do artykułów technicznych Pełna lista skrzynek plastikowych pod adresem: www.ecoabc.pl/441-skrzynki-plastikowe Wysyłamy w każdej miejsce w kraju od 1 sztuki, FV.... Czytaj dalej »
22/06/2017
Nowe beczki z deklem zdejmowanym 30, 60, 120, 150, 220L. Beczki posiadają cynkowana obręcz z zamkiem dźwigniowym i zawleczką przystosowaną do plombowania. Wszystkie nasze beczki są nowe i z certyfikatami UN. Dajemy gwarancję najlepszej ceny. W ofercie również beczki szare zakręcane jak i beczki dwuotworowe. U nas zakupy możliwe od 1 sztuki. FV. Wysyłka w dowolne miejsce w kraju. Pełna oferta w naszej hurtowni pod adresem: www.ecoabc.pl/46-beczki-plastikowe W naszej ofercie dostępne są również kanistry, paletopojemniki, skrzynki plastikowe. Czytaj dalej »

Strony

Subskrybuj Mazowieckie