PraChleb Krzyca Premium 500 g

Dodane przez:

, 8/06/2018

Ostatnia aktualizacja: 8/06/2018

Typ ogłoszenia: Sprzedam

Wizytówki autora ogłoszenia:

Województwo / Powiat

Treść ogłoszenia

Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.)

Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z krzycy nadaje wypiekom oraz kluskom delikatności w smaku, co sprawia, że produkty z niej wytworzone zachowują długo świeżość. W wieku XIX była powszechnie uprawiana w Europie Środkowej.

Do przygotowania PraChlebów z krzycy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z krzycy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte są w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z krzycy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Krzyca stanowi odmianę żyta, zatem jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk i mangan.

Potencjalne właściwości prozdrowotne krzycy:

- usprawnia trawienie i pracę układu pokarmowego;
- wzmacnia mięśnie dzięki zawartości minerałów, przede wszystkim potas;
- chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
- obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z kszycy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

Formularz kontaktowy

Jeżeli zainteresowało Cię ogłoszenie skontaktuj się z ogłoszeniodawcą przy użyciu formularza.