PraChleb Płaskurka Premium 500 g

Dodane przez:

, 8/06/2018

Ostatnia aktualizacja: 8/06/2018

Typ ogłoszenia: Sprzedam

Wizytówki autora ogłoszenia:

Województwo / Powiat

Treść ogłoszenia

Płaskurka (Triticum dicoccon)

Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich płaskurka nosiła nazwę „farro medio”, samopsza „farro piccolo”, natomiast orkisz „farro grande”. Obecnie płaskurka jest uprawiana przede wszystkim na górskich terenach w Armenii, Maroku, Hiszpanii, Albanii i Turcji.

PraChleby otrzymywane z płaskurki mają delikatny orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa, charakterystyczną ciemną barwę spowodowaną występowaniem magnezu, fosforu czy wapnia oraz lekko wilgotny miękisz.

Produkty wytworzone z płaskurki rozgrzewają organizm, wspomagając krążenie krwi i podnosząc odporność, dlatego zalecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Do przygotowania PraChlebów z płaskurki wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z płaskurki, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z płaskurki są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Płaskurka należy do naj­mniej kalorycznych zbóż (335 kcal/100 g), gdyż w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu posiłku.

Ziarna płaskurki zawierają:

- znaczną ilość błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
- około 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- od 3 do 4 razy więcej β-karotenu, czyli prowitaminy A, niż w pszenicy zwyczajnej;
- dwa razy więcej łatwo przyswajalnej witaminy A. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed
działaniem
- wolnych rodników (działa antynowotworowo), wpływa na dobry wzrok i prawidłową odporność organizmu;
- od 3 do 4 razy więcej luteiny, niż w pszenicy zwyczajnej. Luteina pomaga naszej siatkówce absorbować światło niebieskie i chroni
ją przed działaniem tworzących się rakotwórczych wolnych rodników;
- 5 razy więcej witaminy B2 niż współczesne zboża. Witamina B2 posiada właściwości antynowotworowe, łagodzi migrenowe bóle
głowy, przeciwdziała anemii i poprawia wigor;
- gluten zawarty w ziarnach płaskurki ma inną budowę, niż zawarty w pszenicy zwyczajnej. Niektóre badania naukowe wskazują,
że gliadyny zawarte w glutenie płaskurki podobnie jak samopszy, wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania płaskurki w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta z płaskurki bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

Formularz kontaktowy

Jeżeli zainteresowało Cię ogłoszenie skontaktuj się z ogłoszeniodawcą przy użyciu formularza.