PraChleb Samopsza Premium 500 g
Województwo / Powiat
Treść ogłoszenia
Samopsza (Triticum monococcum L.)
Pszenica samopsza uprawiana była na obszarach od Atlantyku po Persję. Jej naturalny zasięg obejmuje regiony Kaukazu, Iranu, Afganistanu, Azji Mniejszej oraz Bałkanów. Obecnie uprawiana jest w górzystych terenach Zakaukazia.
PraChleby otrzymywane z samopszy mają delikatny orzechowy smak i charakterystyczną żółto-brązową barwę, co jest spowodowane znacznie wyższą, niż w pszenicy zwyczajnej zawartością karotenoidów.
Do przygotowania PraChlebów z samopszy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z samopszy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.
Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z samopszy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.
Właściwości samopszy:
- w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu
posiłku;
- jest bogata w związki odżywcze: białka, lipidy, witaminy z grupy B;
- zawiera niewystępujące w pszenicy, czy nawet orkiszu aminokwasy egzogenne: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę,
których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie – musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Aminokwasy te
wpływają na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego;
- zawiera znaczne ilości antyoksydantów i składników mineralnych: magnez, fosfor i wapń, żelazo, potas, cynk i mangan;
dużo błonnika i β-glukanów, które regulują stężenie cholesterolu i cukru we krwi;
- zawiera około 50% więcej białka w tym i glutenu, niż pszenica zwyczajna, przy czym gluten ma inną budowę, niż ten zawarty w
pszenicy zwyczajnej. Niektóre badania naukowe wskazują, że gliadyny zawarte w glutenie samopszy nie są tak bardzo toksyczne,
jak te zawarte w pszenicy zwyczajnej, przez co gluten samopszy wykazuje niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.
kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, niż pszenica zwyczajna, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które
odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku;
- wysoki udział kwasów nienasyconych, które stanowią nawet 83% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych.
Masa netto: 500 g
Składniki:
zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z samopszy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana
WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590