PraChleb Żytni Premium 500g

Dodane przez:

, 8/06/2018

Ostatnia aktualizacja: 8/06/2018

Typ ogłoszenia: Sprzedam

Wizytówki autora ogłoszenia:

Województwo / Powiat

Treść ogłoszenia

Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach.

PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny.

Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby żytnie są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie:

- wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
- sprzyja namnażaniu się korzystnej mikroflory w jelitach, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych;
- dzięki zawartości kwasu mlekowego ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom;
- zawiera żytnie bakterie kwasu mlekowego, powstające podczas fermentacji ciasta, mogą likwidować związki o działaniu
rakotwórczym, np. azotyny;
- może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka
przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty;
- ma niższy indeks glikemiczny (48), niż pieczywo pszenne (70), dzięki czemu po jego spożyciu nie występuje gwałtowny wzrost, a
następnie spadek poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie korzystne dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych;
- może zapobiegać chorobom układu krążenia;
- może przyczyniać się do obniżenia poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi, który sprzyja rozwojowi miażdżycy;
- dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, zatem nie trzeba dodawać dużej ilości soli, co jest ważne w profilaktyce nadciśnienia
tętniczego.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta żytnia bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

Formularz kontaktowy

Jeżeli zainteresowało Cię ogłoszenie skontaktuj się z ogłoszeniodawcą przy użyciu formularza.