Posiak Janusz - gospodarstwo rolne
Dodane przez:
, 16/09/2011
Ostatnia aktualizacja: 18/10/2011

Opis
Oferowane produkty rolne:
brokuł,
burak ćwikłowy,
cebula,
kapusta biała,
kapusta włoska,
koper zielony,
marchew,
papryka kolorowa,
pietruszka zielona,
por,
sałata zielona,
seler,
szczypiorek.
Oświadczam, że produkty rolne są bezpieczne dla konsumenta i nie zawierają pozostałości środków ochrony roślin i innych substancji szkodliwych oraz, że zostały wyprodukowane zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji (1).
(1) Zasady te zostały określone w ustawie z 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin, w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r. w sprawie integrowanej produkcji oraz w szczegółowych Metodykach Integrowanej Produkcji zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Zgodnie z określeniem zawartym w artykule 5 ustawy o ochronie roślin, Integrowana Produkcja oznacza prowadzenie produkcji roślin z zastosowaniem zasad integrowanej ochrony roślin oraz wykorzystywanie w sposób zrównoważony postępu technicznego i biologicznego w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, zwracając przy tym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Integrowana ochrona roślin polega na takim wykorzystaniu różnych metod ochrony (biologicznych, agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych), aby populacja chorób, szkodników i chwastów utrzymana była poniżej progów ekonomicznej szkodliwości. Chemiczną ochronę roślin stosuje się w integrowanej produkcji tylko w uzasadnionych przypadkach, wyznaczanych progami ekonomicznej szkodliwości organizmu oraz wyłącznie z zastosowaniem dopuszczonych do tego celu środków. Chemiczna ochrona ograniczona jest wyłącznie do stosowania środków ochrony roślin bezpiecznych dla środowiska oraz zdrowia ludzi i zwierząt, a zwłaszcza dla organizmów pożytecznych.
Podstawowe zasady obowiązujące w Integrowanej Produkcji to: ograniczenie do minimum stosowania chemicznych środków ochrony roślin; kontrolowane zwalczanie niebezpiecznych organizmów w oparciu o progi szkodliwości; kontrolowane nawożenie w oparciu o analizy gleby.
Komentarze