PraChleb

Dodane przez:

, 8/06/2018

Ostatnia aktualizacja: 8/06/2018

Adres:
Dziewiarska 2
Zgierz, Łódzkie 95-100
Polska
Telefon: 577-579-590
Ocena: 
Brak głosów
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
wysyłka na żądanie
sklep internetowy
Javascript is required to view this map.

Opis

Chleb towarzyszy ludziom od tysięcy lat, jest podstawowym i codziennym pokarmem na całym świecie.
W polskiej i słowiańskiej tradycji chleb był symbolem pożywienia, dostatku i pomyślności.

Każdy człowiek ma prawo dbać o własne zdrowie, a w szczególności swoich dzieci i bliskich. Oferujemy nasze PraChleby wszystkim tym, dla których najważniejsze jest zdrowie i związany z nim komfort życia. Z nami odkryjesz właściwości chleba na nowo i zachwycisz się nimi tak jak my.

Prawdopodobnie jako jedyni w Polsce oferujemy chleby, do wypieku których wykorzystywane są tylko śruty. Powstają one w wyniku jednokrotnego przemiału, dzięki czemu zawierają one wszystkie świeże składniki obecne w ziarnie – białka, tłuszcze nienasycone, węglowodany, błonnik, witaminy oraz mikro- i makroelementy. Dlatego możemy zaoferować najwyższej jakości chleby, które pomagają zachować zdrowie.

Nasze PraChleby wypiekane są z prazbóż pochodzących z upraw ekologicznych: samopszy, płaskurki, orkiszu, krzyczy (kszycy, żyta świętojańskiego) i żyta. Ponadto znajdziesz w nich takie dodatki jak śruty z jęczmienia, owsa i prosa oraz ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
PraChleby zawierają tylko wodę, śruty, zakwas żytni, sól oraz naturalne dodatki.

To co różni PraChleby od powszechnie dostępnego pieczywa to BRAK: dodatku drożdży i mąki pszennej, spulchniaczy, polepszaczy, przyspieszaczy, wypełniaczy, konserwantów, barwników, zaciemniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz handlowych środków zakwaszających – nazywanych zakwasem, emulgatorów, dodatku cukru, składników pochodzenia zwierzęcego.

Chleby przygotowywane na prawdziwym zakwasie po wypieczeniu dojrzewają około 24-48 godzin. Dopiero po tym czasie powinny być spożywane, ponieważ uzyskują optymalne właściwości zdrowotne i smakowe. Możemy zaoferować Państwu PraChleby poprzez Internet, gdyż po dotarciu do klienta w ciągu 24 godzin od wypieku, są one od razu gotowe do spożycia, a swoją świeżość zachowują jeszcze przez wiele dni.
Nasze PraChleby są unikalne, dla świadomych i wymagających konsumentów poszukujących zdrowego pożywienia dla ciała.

Mamy nadzieję, że wśród naszych PraChlebów znajdą Państwo swój upragniony chleb.

Ogłoszenia

8/06/2018
Mazowieckie

Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.)

Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z krzycy nadaje wypiekom oraz kluskom delikatności w smaku, co sprawia, że produkty z niej wytworzone zachowują długo świeżość. W wieku XIX była powszechnie uprawiana w Europie Środkowej.

Do przygotowania PraChlebów z krzycy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z krzycy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte są w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z krzycy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Krzyca stanowi odmianę żyta, zatem jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk i mangan.

Potencjalne właściwości prozdrowotne krzycy:

- usprawnia trawienie i pracę układu pokarmowego;
- wzmacnia mięśnie dzięki zawartości minerałów, przede wszystkim potas;
- chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
- obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z kszycy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Łódzkie

Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.)

Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z krzycy nadaje wypiekom oraz kluskom delikatności w smaku, co sprawia, że produkty z niej wytworzone zachowują długo świeżość. W wieku XIX była powszechnie uprawiana w Europie Środkowej.

Do przygotowania PraChlebów z krzycy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z krzycy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte są w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z krzycy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Krzyca stanowi odmianę żyta, zatem jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk i mangan.

Potencjalne właściwości prozdrowotne krzycy:

- usprawnia trawienie i pracę układu pokarmowego;
- wzmacnia mięśnie dzięki zawartości minerałów, przede wszystkim potas;
- chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
- obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z kszycy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Mazowieckie

Samopsza (Triticum monococcum L.)

Pszenica samopsza uprawiana była na obszarach od Atlantyku po Persję. Jej naturalny zasięg obejmuje regiony Kau­kazu, Iranu, Afganistanu, Azji Mniejszej oraz Bałkanów. Obecnie uprawiana jest w gó­rzystych terenach Zakaukazia.

PraChleby otrzymywane z samopszy mają delikatny orzechowy smak i charakterystyczną żółto-brązową barwę, co jest spowodowane znacznie wyższą, niż w pszenicy zwyczajnej zawartością karotenoidów.

Do przygotowania PraChlebów z samopszy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z samopszy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z samopszy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Właściwości samopszy:

- w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu
posiłku;
- jest bo­gata w związki odżywcze: białka, lipidy, witaminy z grupy B;
- zawiera niewystępu­jące w pszenicy, czy nawet orkiszu amino­kwasy egzogenne: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę,
których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie – musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Aminokwasy te
wpływają na sprawne funkcjo­nowanie układu nerwowego;
- zawiera znaczne ilości antyoksydantów i składników mineralnych: magnez, fosfor i wapń, żelazo, potas, cynk i mangan;
dużo błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
- zawiera około 50% więcej białka w tym i glutenu, niż pszenica zwyczajna, przy czym gluten ma inną budowę, niż ten zawarty w
pszenicy zwyczaj­nej. Niektóre badania naukowe wskazują, że gliadyny zawarte w glutenie samopszy nie są tak bardzo toksyczne,
jak te zawarte w pszenicy zwyczajnej, przez co gluten samopszy wykazuje niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.
kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, niż pszenica zwyczajna, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które
odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku;
- wysoki udział kwasów nienasyconych, które stanowią nawet 83% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z samopszy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Łódzkie

Samopsza (Triticum monococcum L.)

Pszenica samopsza uprawiana była na obszarach od Atlantyku po Persję. Jej naturalny zasięg obejmuje regiony Kau­kazu, Iranu, Afganistanu, Azji Mniejszej oraz Bałkanów. Obecnie uprawiana jest w gó­rzystych terenach Zakaukazia.

PraChleby otrzymywane z samopszy mają delikatny orzechowy smak i charakterystyczną żółto-brązową barwę, co jest spowodowane znacznie wyższą, niż w pszenicy zwyczajnej zawartością karotenoidów.

Do przygotowania PraChlebów z samopszy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z samopszy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z samopszy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Właściwości samopszy:

- w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu
posiłku;
- jest bo­gata w związki odżywcze: białka, lipidy, witaminy z grupy B;
- zawiera niewystępu­jące w pszenicy, czy nawet orkiszu amino­kwasy egzogenne: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę,
których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie – musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Aminokwasy te
wpływają na sprawne funkcjo­nowanie układu nerwowego;
- zawiera znaczne ilości antyoksydantów i składników mineralnych: magnez, fosfor i wapń, żelazo, potas, cynk i mangan;
dużo błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
- zawiera około 50% więcej białka w tym i glutenu, niż pszenica zwyczajna, przy czym gluten ma inną budowę, niż ten zawarty w
pszenicy zwyczaj­nej. Niektóre badania naukowe wskazują, że gliadyny zawarte w glutenie samopszy nie są tak bardzo toksyczne,
jak te zawarte w pszenicy zwyczajnej, przez co gluten samopszy wykazuje niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.
kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, niż pszenica zwyczajna, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które
odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku;
- wysoki udział kwasów nienasyconych, które stanowią nawet 83% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta z samopszy bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Mazowieckie

Płaskurka (Triticum dicoccon)

Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich płaskurka nosiła nazwę „farro medio”, samopsza „farro piccolo”, natomiast orkisz „farro grande”. Obecnie płaskurka jest uprawiana przede wszystkim na górskich terenach w Armenii, Maroku, Hiszpanii, Albanii i Turcji.

PraChleby otrzymywane z płaskurki mają delikatny orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa, charakterystyczną ciemną barwę spowodowaną występowaniem magnezu, fosforu czy wapnia oraz lekko wilgotny miękisz.

Produkty wytworzone z płaskurki rozgrzewają organizm, wspomagając krążenie krwi i podnosząc odporność, dlatego zalecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Do przygotowania PraChlebów z płaskurki wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z płaskurki, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z płaskurki są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Płaskurka należy do naj­mniej kalorycznych zbóż (335 kcal/100 g), gdyż w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu posiłku.

Ziarna płaskurki zawierają:

- znaczną ilość błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
- około 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- od 3 do 4 razy więcej β-karotenu, czyli prowitaminy A, niż w pszenicy zwyczajnej;
- dwa razy więcej łatwo przyswajalnej witaminy A. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed
działaniem
- wolnych rodników (działa antynowotworowo), wpływa na dobry wzrok i prawidłową odporność organizmu;
- od 3 do 4 razy więcej luteiny, niż w pszenicy zwyczajnej. Luteina pomaga naszej siatkówce absorbować światło niebieskie i chroni
ją przed działaniem tworzących się rakotwórczych wolnych rodników;
- 5 razy więcej witaminy B2 niż współczesne zboża. Witamina B2 posiada właściwości antynowotworowe, łagodzi migrenowe bóle
głowy, przeciwdziała anemii i poprawia wigor;
- gluten zawarty w ziarnach płaskurki ma inną budowę, niż zawarty w pszenicy zwyczajnej. Niektóre badania naukowe wskazują,
że gliadyny zawarte w glutenie płaskurki podobnie jak samopszy, wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania płaskurki w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta z płaskurki bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Łódzkie

Płaskurka (Triticum dicoccon)

Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich płaskurka nosiła nazwę „farro medio”, samopsza „farro piccolo”, natomiast orkisz „farro grande”. Obecnie płaskurka jest uprawiana przede wszystkim na górskich terenach w Armenii, Maroku, Hiszpanii, Albanii i Turcji.

PraChleby otrzymywane z płaskurki mają delikatny orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa, charakterystyczną ciemną barwę spowodowaną występowaniem magnezu, fosforu czy wapnia oraz lekko wilgotny miękisz.

Produkty wytworzone z płaskurki rozgrzewają organizm, wspomagając krążenie krwi i podnosząc odporność, dlatego zalecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Do przygotowania PraChlebów z płaskurki wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z płaskurki, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z płaskurki są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Płaskurka należy do naj­mniej kalorycznych zbóż (335 kcal/100 g), gdyż w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu posiłku.

Ziarna płaskurki zawierają:

- znaczną ilość błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
- około 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- od 3 do 4 razy więcej β-karotenu, czyli prowitaminy A, niż w pszenicy zwyczajnej;
- dwa razy więcej łatwo przyswajalnej witaminy A. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed
działaniem
- wolnych rodników (działa antynowotworowo), wpływa na dobry wzrok i prawidłową odporność organizmu;
- od 3 do 4 razy więcej luteiny, niż w pszenicy zwyczajnej. Luteina pomaga naszej siatkówce absorbować światło niebieskie i chroni
ją przed działaniem tworzących się rakotwórczych wolnych rodników;
- 5 razy więcej witaminy B2 niż współczesne zboża. Witamina B2 posiada właściwości antynowotworowe, łagodzi migrenowe bóle
głowy, przeciwdziała anemii i poprawia wigor;
- gluten zawarty w ziarnach płaskurki ma inną budowę, niż zawarty w pszenicy zwyczajnej. Niektóre badania naukowe wskazują,
że gliadyny zawarte w glutenie płaskurki podobnie jak samopszy, wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość
stosowania płaskurki w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta z płaskurki bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Mazowieckie

"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów.

Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach.

PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy smak.

Do przygotowania PraChlebów orkiszowych wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: orkiszową, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby orkiszowe są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Współczesne badania wykazały, iż w ziarnie orkiszu znajduje się rodanid, substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Właściwości orkiszu:

- ma ok. 30 – 47% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- jest źródłem: błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B, miedzi i selenu, witamin A, E i D;
- zawiera łatwiej przyswajalny gluten;
- aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej;
- zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność
zapamiętywania;
- charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej;
- tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, które obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta orkiszowa bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Łódzkie

"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów.

Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach.

PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy smak.

Do przygotowania PraChlebów orkiszowych wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: orkiszową, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby orkiszowe są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Współczesne badania wykazały, iż w ziarnie orkiszu znajduje się rodanid, substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Właściwości orkiszu:

- ma ok. 30 – 47% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
- jest źródłem: błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B, miedzi i selenu, witamin A, E i D;
- zawiera łatwiej przyswajalny gluten;
- aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej;
- zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność
zapamiętywania;
- charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej;
- tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, które obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
śruta orkiszowa bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Mazowieckie

Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach.

PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny.

Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby żytnie są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie:

- wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
- sprzyja namnażaniu się korzystnej mikroflory w jelitach, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych;
- dzięki zawartości kwasu mlekowego ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom;
- zawiera żytnie bakterie kwasu mlekowego, powstające podczas fermentacji ciasta, mogą likwidować związki o działaniu
rakotwórczym, np. azotyny;
- może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka
przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty;
- ma niższy indeks glikemiczny (48), niż pieczywo pszenne (70), dzięki czemu po jego spożyciu nie występuje gwałtowny wzrost, a
następnie spadek poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie korzystne dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych;
- może zapobiegać chorobom układu krążenia;
- może przyczyniać się do obniżenia poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi, który sprzyja rozwojowi miażdżycy;
- dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, zatem nie trzeba dodawać dużej ilości soli, co jest ważne w profilaktyce nadciśnienia
tętniczego.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta żytnia bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

8/06/2018
Łódzkie

Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach.

PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny.

Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby żytnie są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie:

- wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
- sprzyja namnażaniu się korzystnej mikroflory w jelitach, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych;
- dzięki zawartości kwasu mlekowego ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom;
- zawiera żytnie bakterie kwasu mlekowego, powstające podczas fermentacji ciasta, mogą likwidować związki o działaniu
rakotwórczym, np. azotyny;
- może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka
przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty;
- ma niższy indeks glikemiczny (48), niż pieczywo pszenne (70), dzięki czemu po jego spożyciu nie występuje gwałtowny wzrost, a
następnie spadek poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie korzystne dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych;
- może zapobiegać chorobom układu krążenia;
- może przyczyniać się do obniżenia poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi, który sprzyja rozwojowi miażdżycy;
- dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, zatem nie trzeba dodawać dużej ilości soli, co jest ważne w profilaktyce nadciśnienia
tętniczego.

Masa netto: 500 g

Składniki:

zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
śruta żytnia bio
śruta z owsa bio
śruta z jęczmienia bio
śruta z prosa bio
nasiona dyni bio
nasiona słonecznika bio
nasiona siemienia lnianego bio
woda
sól kamienna spożywcza niejodowana

WIĘCEJ INFORMACJI AN STRONIE WWW.PRACHLEB.PL LUB POD NUMEREM TELEFONU 577579590

Ostatnio dodane w okolicy

Z miłości do natury, z tęsknoty za dobrym smakiem i wysokiej jakości produktami, z pasji do zdrowego żywienia i gotowania, trochę z ciekawości.. To tylko kilka powodów dla których pragniemy... Czytaj dalej »
w odległości: 8.44 km
Sklep Ze Zdrową Żywnością Łódź "JEM ZDROWE" ul. Zachodnia 21 (róg Limanowskiego) 90-055 Łódź sprawdź nasz sklep internetowy : www.jemzdrowe.pl Sklep, w którym znajdziecie żywność ekologiczną... Czytaj dalej »
w odległości: 9.39 km

Komentarze