Pstrągarnia Raczyńskich w Złotym Potoku

Dodane przez:

, 5/10/2011

Ostatnia aktualizacja: 5/10/2011

Adres:
Kościuszki 100
Złoty Potok, Śląskie 42-253
Polska
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Average: 3.9 (10 głosów)
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
Javascript is required to view this map.

Opis

Będąc w okolicy Złotego Potoku trzeba spróbować pstrąga. Najbardziej znanym źródłem pstrąga w okolicy jest Pstrągarnia Raczyńskich, miejsce z długimi tradycjami. Obok pstrągarni jest smażalnia gdzie można zjeść świeżego (smażonego i wędzonego) pstrąga . Smażalnia i pstrągarnia znajdują się w zalesionej okolicy tuż przy drodze z Żarek do Złotego Potoku (trudno je przegapić - obok nich jest kilka małych stawów rybnych i parking) - na zdjęciu smażalnia dobrze widoczna z drogi (foto: wiki/piotrus). W sierpniu 2011, kiedy odwiedzałem pstrągarnię w sprzedaży był: pstrąg żywy, pstrąg potokowy, karp żywy, jesiotr żywy.

Trochę historii (tekst z portalu gminy Janów: http://janow.pl/index.php?s=s&t=1&i=22):

"Złoty Potok nieodłącznie związany jest z hodowlą królewskiej ryby – pstrąga tęczowego. Stąd zaczął się triumfalny pochód tej ryby na stoły całej Europy. W drugiej połowie XIX wieku hrabia Edward Raczyński – właściciel Złotego Potoku – postanowił wykorzystać krystalicznie czystą wodę ze źródeł Zygmunta i Elżbiety, i założyć hodowlę ryb łososiowatych, w przysiółku Złotego Potoku - Piszczkowo. W tym celu sprowadził z Litwy inż.Michała Girdwoynia aby ten wybudował pstrągarnię. Teren przeznaczony pod gospodarstwo rybackie obejmował 22 stawy o łącznej powierzchni 132 000 m² usytuowane w dolinie wzdłuż rzeki Wiercicy. Tak znaczna powierzchnia, przy głębokości stawów dochodzących do 4 m, możliwa była dzięki dużej ilości źródeł i ich wydajności. Stawy o grawitacyjnym przepływie dobrze natlenionej wody i stosunkowo niskiej temperaturze, sprzyjały rozwojowi hodowli. Wybudowano też budynek wylęgarni pstrąga o powierzchni 160 m² wyposażony w koryta wylęgowe typu kaskadowego, w którym dzisiaj prowadzona jest sprzedaż ryb. W tym czasie było to pierwsze i największe pstrągowe gospodarstwo rybackie w kontynentalnej Europie. [...] Po II wojnie Pstrągarnię znacjonalizowano i działała w ramach Państwowego Gospodarstwa Rolnego. Jeden ze stawów został nazwany „Ziętek” ponieważ w tym stawie trzymał swoje pstrągi zasłużony, były wojewoda śląski - generał Jerzy Ziętek. W roku 2005 Pstrągarnię Raczyńskich, Agencja Rolna Skarbu Państwa sprzedała długoletniemu dzierżawcy panu Markowi Piszczale. W 2006 roku przy pstrągarni powstała smażalnia pstrąga, gdzie można zjeść smacznego, świeżego pstrąga zarówno smażonego jak i wędzonego. Na Pstrągarni Raczyńskich można również zakupić żywe pstrągi oraz karpie i jesiotry."

Ostatnio dodane w okolicy

Kuchnia Drogi to proste potrawy z lokalnych składników. Odkrywa dla Was tradycje kulinarne różnych zakątków świata w ich najprostszej formie. Kuchnia Drogi to przepisy, których nie znajdziecie w... Czytaj dalej »
w odległości: 12.14 km
FOLWARK KAMYK powstał, aby propagować zdrowe, tradycyjne jedzenie i wypoczynek w otoczeniu natury, w towarzystwie rodziny i przyjaciół, wszystko zgodnie z ideą Slow Food. Tradycyjny, wiejski skansen... Czytaj dalej »
w odległości: 35.64 km

Komentarze