Stadnina Koni Huculskich w Nielepicach

Dodane przez:

, 14/05/2015

Ostatnia aktualizacja: 14/05/2015

Adres:
Nielepice 196
Rudawa, Małopolskie 32-064
Polska
Telefon: 608 060 145
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Average: 5 (1 głos)
Dostarczamy: 
odbiór osobisty
Javascript is required to view this map.

Opis

Stadnina Koni Huculskich w Nielepicach jest położona w odległości ok. 15 km od Krakowa, na terenie Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego. Prowadzi odchów koni rasy huculskiej, jednej z najstarszych ras koni w Polsce, wywodzącej się z terenów Karpat Wschodnich.

Stadnina posiada ponad 20 koni przygotowanych do pracy w siodle oraz w zaprzęgach.
Prowadzi zarówno naukę jazdy konnej od podstaw, zarówno dla dzieci jak i dla osób dorosłych, spacery konne w pięknych terenach Parku Krajobrazowego oraz rajdy konne Szlakiem Transjurajskim, prowadzącym z Nielepic aż w okolice Częstochowy.

Dla osób pragnących zapoznać się z kulturą ludową Małopolski i Huculszczyzny, oferujemy bogate zbiory etnograficzne, obrazujące dawne życie na wsi. Szczególną atrakcję dla obcokrajowców może stanowić prezentowanie historii, stroju i rękodzieła ludowego oraz osobliwej muzyki huculskiej. Takiej prezentacji towarzyszy szersza informacja na temat szczególnego wytworu kultury Hucułów, w postaci odrębnej rasy koni.

Dla naszych Klientów oferujemy także posiłki oraz noclegi. Możliwe jest także organizowanie spotkań towarzyskich i rodzinnych w Sali kominkowej Stadniny, lub przy ognisku, w plenerze. Można także skorzystać za spacerów zaprzęgami konnymi, a w okresie zimowym, ze szczególnej atrakcji w postaci kuligów.

„Nielepicka Spiżarnia” promuje smaki oparte na kuchniach regionalnych różnych narodów oraz dań z kuchni pasterskiej i ludowej. Specjały kulinarne przygotowywane są zgodnie z pieczołowicie zbieranymi przepisami z sezonowych, własnych produktów (warzywa, owoce) lub zakupionych od okolicznych rolników. Jesteśmy aktywnym członkiem inicjatywy Małopolska Regionem Ziół.

Nielepicka Spiżarnia propaguje styl życia, który polega na spożywaniu żywności zdrowej bez konserwantów, przyjazną środowisku poprzez sposób produkcji, hodowli. To nie tylko ekologiczny styl życia polegający na wspieraniu działań lokalnych i jedzeniu lokalnej żywności. To pretendowanie do bycia „locavore”.

Wytwarzamy własne wyroby serowarskie – sery kozie w różnych wariantach smakowych. Wszystkie sery wytwarzamy metodami tradycyjnymi.
- Mleko kozie – mleko pozyskiwane od „szczęśliwych kóz” wypasanych w sposób tradycyjny, całodobowo na pastwisku z dodatkiem ziarna owsa.
- Ser wędzony „kozcypek” - ser warzony w 100% z mleka koziego na podstawie przepisu na ser owczy wędzony. Różnica z klasycznym oscypkiem polega przede wszystkim na wykorzystaniu mleka koziego, oraz mniejszym dodatku soli. Ser jest wędzony w tradycyjnej wędzarni drewnem olchowym lub czereśniowym.
- Ser typu korycińskiego - ser warzony w 100% z mleka koziego na podstawie przepisu na ser koryciński. Jest to ser o delikatnym smaku, lekko słodkawy. Proponowany w wersjach bez dodatków lub z ziołami (pokrzywa, kozieradka, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, pieprz).
- Twaróg kozi - ser warzony w 100% z mleka koziego. Powstaje w ciągu kilku dni po zakwaszeniu świeżego mleka kulturami bakterii. Lekko kwaśny i bez dodatków. Nadaje się do jedzenia zarówno na słono (z kminkiem, szczypiorkiem) jak i na słodko (owoce, dżemy).
- Ricotta – ser „zwarowy”, robiony z pozostałej po ważeniu innych rodzajów sera serwatki. Delikatny, o słodkawym smaku.

- Domowa musztarda z kozieradki i gorczycy - w składzie jak w/w plus ocet jabłkowy, miód, imbir, cynamon, czosnek, sól, pieprz.
- Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie z ziarnem słonecznika i siemieniem lnianym.

Ogłoszenia

14/05/2015
Małopolskie/krakowski

Własne wyroby serowarskie – sery kozie w różnych wariantach smakowych. Wszystkie sery wytwarzamy metodami tradycyjnymi.

- Mleko kozie – mleko pozyskiwane od „szczęśliwych kóz” wypasanych w sposób tradycyjny, całodobowo na pastwisku z dodatkiem ziarna owsa.
- Ser wędzony „kozcypek” - ser warzony w 100% z mleka koziego na podstawie przepisu na ser owczy wędzony. Różnica z klasycznym oscypkiem polega przede wszystkim na wykorzystaniu mleka koziego, oraz mniejszym dodatku soli. Ser jest wędzony w tradycyjnej wędzarni drewnem olchowym lub czereśniowym.
- Ser typu korycińskiego - ser warzony w 100% z mleka koziego na podstawie przepisu na ser koryciński. Jest to ser o delikatnym smaku, lekko słodkawy. Proponowany w wersjach bez dodatków lub z ziołami (pokrzywa, kozieradka, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, pieprz).
- Twaróg kozi - ser warzony w 100% z mleka koziego. Powstaje w ciągu kilku dni po zakwaszeniu świeżego mleka kulturami bakterii. Lekko kwaśny i bez dodatków. Nadaje się do jedzenia zarówno na słono (z kminkiem, szczypiorkiem) jak i na słodko (owoce, dżemy).
- Ricotta – ser „zwarowy”, robiony z pozostałej po ważeniu innych rodzajów sera serwatki. Delikatny, o słodkawym smaku.

Ostatnio dodane w okolicy

Producent naturalnych zakwasów na żurek oraz na barszcz czerwony i biały, na bazie produktów z gospodarstw ekologicznych. Więcej ze strony www: "Bliskość pól uprawnych sprawia, iż do produkcji... Czytaj dalej »
w odległości: 1.91 km
Specjalnością firmy jest kiełbasa Lisiecka, dodatkowo w ofercie: inne gatunki kiełbas, wędzonki, szynki, polędwice, boczek, baleron, golonki oraz żeberka. Zakład prowadzi również rozbiór i sprzedaż... Czytaj dalej »
w odległości: 8.33 km

Komentarze