ekologiczne

27/12/2011
Ostatnio sporo rozgłosu w mediach zyskał poradnik "Jaka ryba na obiad?" wydany przez międzynarodową organizację ekologiczną WWF. Poradnik zachęca do kupowania i spożywania "właściwych" gatunków ryb, czyli (wg WWF) tych niezagrożonych wyginięciem. Dostrzegam w poradniku nieco większą troskę o zagrożone gatunki ryb niż o gatunek ludzki, ale do rzeczy. Na zieloną listę gatunków polecanych, weszły m.in. dorsze bałtyckie, flądry, karpie, łososie pacyficzne, makrele, szczupaki, szproty. Z kolei na czerwoną listę gatunków zagrożonych wyginięciem... Czytaj dalej »
16/09/2011
Wszystkie. Są jednak takie, które bardziej warto. Są to warzywa i owoce, których koszty produkcji są znacznie niższe przy zastosowaniu dużych ilości trujących pestycydów i które kumulują ich najwięcej. "Brudna" 12-stka (czyli warzywa i owoce w handlu zawierające najwięcej pestycydów w kolejności od najbardziej skażonych): Seler naciowy Brzoskwinie Truskawki Jabłka Nektarynki Słodka papryka Szpinak Wiśnie Jarmuż Ziemniaki Winogrona Sałata... Czytaj dalej »
Subskrybuj ekologiczne