ekologiczne
27/12/2011
Ostatnio sporo rozgłosu w mediach zyskał poradnik "Jaka ryba na obiad?" wydany przez międzynarodową organizację ekologiczną WWF. Poradnik zachęca do kupowania i spożywania "właściwych" gatunków ryb, czyli (wg WWF) tych niezagrożonych wyginięciem. Dostrzegam w poradniku nieco większą troskę o zagrożone gatunki ryb niż o gatunek ludzki, ale do rzeczy.
Na zieloną listę gatunków polecanych, weszły m.in. dorsze bałtyckie, flądry, karpie, łososie pacyficzne, makrele, szczupaki, szproty. Z kolei na czerwoną listę gatunków zagrożonych wyginięciem...
Czytaj dalej » 16/09/2011
Wszystkie. Są jednak takie, które bardziej warto. Są to warzywa i owoce, których koszty produkcji są znacznie niższe przy zastosowaniu dużych ilości trujących pestycydów i które kumulują ich najwięcej.
"Brudna" 12-stka (czyli warzywa i owoce w handlu zawierające najwięcej pestycydów w kolejności od najbardziej skażonych):
Seler naciowy
Brzoskwinie
Truskawki
Jabłka
Nektarynki
Słodka papryka
Szpinak
Wiśnie
Jarmuż
Ziemniaki
Winogrona
Sałata...
Czytaj dalej » 
Menu główne
Piszemy:
o lokalnej żywności czyli o zdrowym żywieniu, lokalnych produktach, organizacjach, inicjatywach.
Zapraszamy do publikowania na stronie!