lokalna żywność

4/09/2015
Od dawna podejrzewalismy, że nie ma zdrowszego stylu życia niż życie na wsi. Dzisiejsze doniesienia ze świata nauki, opublikowane w prestiżowym "Science", tylko to potwierdzają: "Badacze z Belgii zwracają uwagę na znaną od dawna zależność, która sprawia, że dorastające w wiejskich warunkach dzieci są chronione przed astmą i różnego rodzaju alergiami" jak podsumowuje pulsmedycyny.pl "Rozwój uczuleń może być powstrzymany przez styczność człowieka z bakteriami, czy pyłem w gospodarstwach mleczarskich. Podobne działanie ma obecność zwierząt... Czytaj dalej »
6/08/2015
Dzięki niedawnym zmianom w przepisach prawa, każdy samorząd lokalny ma możliwość zniesienia opłat targowych. Z tej możliwości skorzystała już Warszawa, jak ostatnio napisał warszawski ratusz: "Warszawscy kupcy odetchną. Miasto Stołeczne Warszawa rezygnuje z poboru opłaty targowej. Zależy nam na utrzymaniu i rozwoju handlu targowiskowego jako formy działalności rodzimej czy lokalnej. Targowiska to nie tylko miejsca handlu, ale też spotkań mieszkańców. Mają dużą rolę prospołeczną i proprzedsiębiorczą. Dlatego mam nadzieję, że zniesienie opłaty targowej będzie mieć... Czytaj dalej »
2/11/2013
Uwaga, poniższy tekst zawiera dużo pozytywnej energii ;) ... o swoim zaufanym rolniku pisze Renata Rusnak, autorka bloga "nie tylko o jedzeniu" renatarusnak.com Czy sadzisz kabaczki, śliwy, czy krzaki winne, praca w polu, to praca w polu. zimno czy cie­pło, z obo­wiązku czy z wyboru, w znoju czy z przy­jem­no­ścią - twoja ręka dotyka ziemi. A kiedy już dotknie, coś spod tej ręki zawsze wyj­dzie. Co - zależy tylko od cie­bie i od ziemi, z którą się zwiążesz. Mam takiego rol­nika eko­lo­gicz­nego, Adama Suska, któ­... Czytaj dalej »
19/11/2012
W Waszyngtonie, przy Białym Domu istnieje warzywniak. Prowadzone tam uprawy zapewniają ponad 55 różnych produktów wykorzystywanych w przygotowaniu codziennych potraw dla rodziny prezydenckiej. Dania na ich bazie są również serwowane licznym gościom Białego Domu. Oprócz uprawianych owoców i warzyw znajduje się tam również pasieka. Warzywniak powstał w 2009 roku a jego inicjatorką jest żona prezydenta Michelle Obama. Co więcej, Pani Obama osobiście razem ze swoimi córkami zaangażowała się w uprawy. Zdjęcia Pierwszej Damy z dziećmi w ogró... Czytaj dalej »
22/07/2012
W artykule "Co z tym czosnkiem?" serwisu fresh-market czytamy: "Dlaczego pomimo zastrzeżeń jakościowych i ograniczeń prawnych chiński czosnek dominuje na polskim rynku? Z powodu ceny. Czosnek z Chin jest 2 – 3 razy tańszy od hiszpańskiego. A przecież hiszpański jest dwukrotnie tańszy od polskiego. Dlatego nie ma szans na wyrugowanie chińskiego czosnku z naszego rynku (zwłaszcza z przetworów). Należy jednak dołożyć starań, aby konsumenci świadomi byli różnic w jakości między produktem z Chin a tym z rodzimych upraw. Należy też zabiegać o to, aby... Czytaj dalej »
10/07/2012
Ostatnio, na jednym z warszawskich targowisk, szukałem świeżej rukoli. Znalazłem tylko paczkowaną, importowaną z Włoch. Świeże liście importowane z Włoch? Może nie mamy dobrego klimatu do uprawy rukoli? Otóż nie: "Rukola jest bardzo prosta w uprawie - tam gdzie rośnie dziko jest wręcz chwastem [...] Nie ma szczególnych wymagań co do gleby - można ją bez problemu uprawiać w pojemnikach na balkonie w zwykłej, uniwersalnej ziemi. Pamiętać jedynie trzeba o regularnym podlewaniu. Wysiewać można ją przez cały sezon - od wiosny do jesieni. Można powtarzać siew co ok.... Czytaj dalej »
24/05/2012
Większość trendów w biznesie żywnościowym rodzi się w USA. Specjaliści mówią, że nowe trendy wędrują z USA zwykle najpierw do Londynu (stąd już łatwiej do reszty Europy), później do Hong-Kongu i do całej Azji. Podobno cały proces wędrówki ze Stanów do Azji trwa około 4 do 5 lat. Spojrzenie na aktualne trendy w Stanach może pomóc przewidzieć to co wkrótce pojawi się u nas i spojrzeć z szerszej perspektywy na konsekwencje tego co przerabiamy teraz. Przeprowadzony pod koniec zeszłego roku sondaż blisko 2 tysięcy amerykańskich szefów... Czytaj dalej »
3/01/2012
O zaletach kupowania na lokalnym targowisku pisze Henryk minimalista, ceniący "proste życie i minimalizm, bo ułatwiają koncentrację na tym, co najważniejsze i przybliżają do pełni życia", autor bloga Droga Minimalisty: Skąd brać zdrową i smaczną żywność? Najlepiej z własnej działki. Gdy nie mamy jednak takiej możliwości lub jedzenia stamtąd jest za mało, pozostają targi, sklepy z żywnością ekologiczną, warzywniaki  i markety. Z tych opcji dosyć atrakcyjne wydaje się kupowanie na targu.   Wspaniałe jedzenie Z reguły na targowiskach można kupić żywność... Czytaj dalej »
19/12/2011
O wyższości lokalnych i sezonowych pomidorów nad supermarketowymi, dostępnymi przez cały rok, zapewne nie trzeba przekonywać użytkowników 'Lokalnej Żywności'. Jak do tego doszło, że ten okazały, czerwony owoc stał się symbolem wszystkiego co najgorsze w nowoczesnym rolnictwie? Na przykładzie amerykańskiego rynku, wyjaśnia ekspert w wywiadzie dla portalu Salon opublikowanym w czerwcu 2011 pt. How we ruined the tomato. Amerykanie uwielbiają pomidory. To jeden z najbardziej popularnych produktów w supermarketowym dziale "warzywa i owoce". Wielu z nas je... Czytaj dalej »
22/11/2011
Czy kwestia „żywność lokalna kontra importowana” może stać się tematem książki dla dzieci? Czemu nie? Aleksandra Woldańska-Płocińska w swojej książce pt. „Marchewka z groszkiem” udowadnia, że może. I to z powodzeniem. „Marchewka z Groszkiem” to historia o spotkaniu lokalnych i importowanych warzyw. Ciężarówka wioząca je do sklepu wywróciła się na drodze, więc polskie warzywa próbują zaopiekować się swoimi zagranicznymi kolegami – Mr Chewką, Kim Chos Neckiem, Che Bulą i innymi postaciami o egzotycznie brzmiących nazwiskach, ale... Czytaj dalej »

Strony

Subskrybuj lokalna żywność