Zajazd Tusinek
Dodane przez:
, 1/11/2011
Ostatnia aktualizacja: 1/11/2011

Opis
Rodzinna firma: restauracja, część hotelowa i gospodarstwo. Dania regionalne wytwarzane przez miejscowe gospodynie, sprzedaż wyrobów i produktów regionalnych (sklep farmerski). Więcej ze strony www:
"Zajazd Tusinek to firma rodzinna, położona przy wjeździe na Mazury w miejscowości Rozogi (około 150km od Warszawy), przy trasie Ostrołęka – Szczytno/Mrągowo/Ruciane-Nida. Przy drodze znajduje się najbardziej znana część - restauracja, w której serwowane są wyśmienite regionalne potrawy. W głębi alei lipowej, za restauracją znajduje się część hotelowa oraz gospodarstwo. Otoczenie przyrody i zwierząt gospodarskich wpływa na unikalną atmosferę miejsca w którym można wypocząć od codziennego zgiełku. Uzupełnieniem oferty są inne atrakcje opisane w menu strony. Zapraszamy do odwiedzenia nie tylko naszej strony, ale i obiektu gdzie będą mogli Państwo spróbować różnych smaków, zapachów i wsłuchać się w dźwięki przyrody.
RESTAURACJA:
Najbardziej znaną częścią Tusinka jest restauracja, w której serwowane są dania regionalne, wytwarzane przez miejscowe gospodynie. Smak tych dań został już wielokrotnie doceniony (lista wyróżnień w menu, w zakładce wyróżnienia) a obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Tajemnicą smaku naszej restauracji jest używanie produktów w większości pochodzących lub wytwarzanych w naszym gospodarstwie.
W budynku są dwie sale główna w której znajduje się specjalny piec na drewno do wypieku między innymi podpłomyków z których słynie Tusinek, oraz mniejszej gdzie znajduje się również sprzedaż wyrobów i produktów regionalnych. Obie sale mogą pomieścić jednorazowo około 70 osób. Dodatkowo w okresie letnim goście mogą zjeść posiłek na tarasie około 20 miejsc.
Naszymi specjalnościami między innymi są:
- podpłomyki zwane „nędza” oraz z różnymi dodatkami,
- „zsiadłe mleko z ziemniakami” wpisane jako produkt tradycyjny,
- wyśmienite pierogi wykonywane na miejscu z różnymi farszem w zależności od pory roku,
- produkty mączne czyli różnego rodzaju kluski i placuszki,
- ciasto drożdżowe z kruszonką
W okresie sezony letniego menu wzbogacone jest o dania kuchni kresowej oraz dania specjalne z „menu podróżnika”.
W restauracji można też kupić surowe mleko krowie pochodzące z naszego gospodarstwa od krów rasy Polska Czerwona i Jersey. Mleko to z pewnością ma inny smak i zapach od kupowanych w „kartonikach” – warto spróbować. Dbamy o to, by menu nie było bardzo rozbudowane a co za tym stoi potrawy świeże i przygotowywane na bieżąco.
Godziny otwarcia:
- w sezonie (od Maja do końca Września)
Poniedziałek - Czwartek 9.00 - 19.00, Piątek - Niedziela 9.00 – 21.00
- po za sezonem:
9.00 – 19.00 przez cały tydzień
Po wcześniejszym ustaleniu istnieje możliwość cateringu imprez zewnętrznych. W celu ustalenia szczegółów prosimy o kontakt telefoniczny (0-89)722-60-39 z kierowniczką Zajazdu Panią Agatą Napiórkowską.
SKLEP FARMERSKI:
Obserwując coraz większe zainteresowanie produktami regionalnymi i naturalnymi oraz wychodząc na przeciw Państwa oczekiwaniom uruchomiliśmy sklep farmerski. W obecnej chwili jeszcze nie mamy pełnego planowanego asortymentu, ale staramy się go zwiększać zarówno o produkty gastronomiczne jak i wyroby pamiątkarskie.
W tej chwili w naszej ofercie znajdują się między innymi:
- sery krowie i kozie,
- mleko surowe krowie (posiadamy zgodę na sprzedaż bezpośrednią),
- warzywa z naszego ogrodu,
- produkty mączne,
- wędliny z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla
- miody,
- zioła,
- chleby i ciasta,
- drobne pamiątki.
Sklep farmerski mieści się w jednej z sal restauracji."
Komentarze