ryby
19/04/2012
Skąd wziąć świeżą i smaczną rybę do zjedzenia? Najlepiej złowić ją samemu. Tylko gdzie? Pomogła nam strona: www.rybobranie.pl (bogata baza łowisk!). Korzystając z uroków wiosennej pogody udaliśmy się na łowisko Jegiel pod Wyszkowem, 60 km od Warszawy, przy trasie S8 (dokładne dane umieściliśmy na wizytówce: http://lokalnazywnosc.pl/jegiel-lowisko).
Na miejscu znajduje się kilkanaście stawów różnej wielkości malowniczo położonych w lesie. Dostępne gatunki ryb to karpie, amury, szczupaki, karasie, okonie oraz sumy. W każdym zbiorniku występują wszystkie z...
Czytaj dalej » 27/12/2011
Ostatnio sporo rozgłosu w mediach zyskał poradnik "Jaka ryba na obiad?" wydany przez międzynarodową organizację ekologiczną WWF. Poradnik zachęca do kupowania i spożywania "właściwych" gatunków ryb, czyli (wg WWF) tych niezagrożonych wyginięciem. Dostrzegam w poradniku nieco większą troskę o zagrożone gatunki ryb niż o gatunek ludzki, ale do rzeczy.
Na zieloną listę gatunków polecanych, weszły m.in. dorsze bałtyckie, flądry, karpie, łososie pacyficzne, makrele, szczupaki, szproty. Z kolei na czerwoną listę gatunków zagrożonych wyginięciem...
Czytaj dalej » 
Menu główne
Piszemy:
o lokalnej żywności czyli o zdrowym żywieniu, lokalnych produktach, organizacjach, inicjatywach.
Zapraszamy do publikowania na stronie!