wiemcojem.pl-platforma sprzedająca lokalną żywność
Dodane przez:
, 22/07/2012
Ostatnia aktualizacja: 22/07/2012

Opis
Tworząc platformę wiemcojem.pl zależy nam przede wszystkim na sprzedaży lokalnej żywności i dokładnego poczucia energii drzemiącej w świeżych produktach, dlatego stworzyliśmy narzędzia „komunikacji” pomiędzy lokalnym producentem a Klientem. Kupując poprzez platformę, jesteśmy w stanie realnie wpływać na rozwój regionu, w którym mieszkamy, jak i kreować ekologiczny styl życia.
Ogólnoświatowe trendy powodują, że tradycyjnie produkowana żywność będąca skarbem regionu i lokalnych mistrzów, zaczęła odchodzić w zapomnienie. Na szczęście dzięki wiemcojem.pl - dziś ma szanse powrócić na nasze stoły!
Rozpoczynamy działanie w Poznaniu i okolicach, dostarczając świeżą, lokalną, żywność z regionu i okolic. Zawsze odbierana jest od producenta w dniu dostawy do odbiorcy , co realnie wpływa na jakość produktów i ograniczenie emisji gazów cieplarnianych (magazyny etc.). W wielu przypadkach trwałość produktu wynika jedynie z jego specyfiki, a nie sposobu konserwacji, przepyszne dżemy, soki czy wędzonki.
Staramy się również działać zgodnie z zasadą LOCAVORE!!!
Mianem locavore określa się kogoś, kto spożywa lokalną (regionalną) żywność, wyprodukowaną w odległości około 100 km (100 mil w USA) od miejsca zamieszkania. Słowo locavore stworzyła Jessica Prentice z okazji Światowego Dnia Ochrony Środowiska w 2005 r. Aktualnie pojęcie to rozumiane jest jako ogólnoświatowy trend w poszukiwaniu złotego środka pomiędzy żywnością ekologiczną a produkcją masową.
Żywność lokalna nie potrzebuje tylu opakowań, przetwarzania i chłodzenia, co produkty pochodzące z globalnego rynku. Żywność lokalna jest bardziej przyjazna środowisku, charakteryzuje się wysokim stopniem zróżnicowania, wynikającym z odmiennego klimatu, warunków naturalnych, sposobu uprawiania. Dzięki wielowiekowej starannej selekcji nasion przez rolników, wspiera również zróżnicowanie w obrębie jednego rodzaju produktów. Efektem tego jest np. istnienie dziś 17 tys. rodzajów pszenicy.
Lokalna żywność wiąże się z transportem na małe odległości, co powoduje mniejsze zużycie energii, mniejszą produkcję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych. Dzięki zmniejszeniu dystansu dostawy konsument ma szansę poznać producenta swojej żywności. „Żywnościokilometry” („food miles”) to odległość, jaką pokonuje jedzenie, zanim trafi z pola na stół konsumenta. Aby zmniejszyć „food miles”, zwracajmy uwagę na miejsce pochodzenia danego produktu, sezonowość owoców i warzyw.
Świat, w którym każdy ma dostęp do lokalnej żywności, to świat, w którym ludzie mają poczucie wspólnoty i kontaktu z naturą. Dlatego też warto samodzielnie założyć swój ogród. Dzięki temu zapewnimy sobie odpowiednią jakość produktów.
Działamy na terenie miasta Poznania i okolicach.
Wszystkie produkty dostarczamy własnym transportem chłodniczym, przystosowanym do przewozu żywności. Skąd będzie wiadomo, kiedy zjawimy się w Twojej miejscowości? To proste – towary zamówione za pośrednictwem poznan.wiemcojem.pl dowozimy według określonego schematu.
więcej info:kontakt@wiemcojem.pl
Komentarze